Eveniment

Minerii au ocupat curtea Companiei Huilei

Circa 500 de mineri de la EM Lonea, EM Vulcan, Paroşeni şi Lupeni au refuzat să mai intre în şut, din cauză că nu şi-au primit sporul de pericol majorat de la 600, la 700 de lei.

„Nu mai dăm înapoi”   

Ieri, schimburile I şi II de la minele amintite au refuzat să coboare în subteran, după ce timp de două zile, nu au primit nici un semn de la conducerea Companiei Huilei şi de la ministerul de resort, privind soarta majorării sporului de pericol. Ortacii au spus că şi-au trimis câţiva colegi în frontul de lucru, pentru a asigura zonele, astfel încât să nu se producă accidente şi vor pleca spre Petroşani, alături de colegii din schimbul II.
„Noi nu mai dăm înapoi de aici încolo. Ne-am săturat de minciunile lor, ne duc cu zăhărelul. Nu cerem de pomană, nu cerem milă nimănui. Vrem doar să se respecte legea şi contractul semnat cu ministrul şi directorul general. Sporul de pericol trebuia majorat şi ei nu ne-au băgat banii. Până nu vor intra banii în conturi, noi nu mai coborâm în subteran. Sunt colegi de-ai noştri care asigură locurile de muncă şi securitatea în subteran, dar noi vorbim şi pentru ei. Vrem să arătăm că noi ne ţinem de promisiuni şi că vrem să muncim”, a spus Vasile Păduraru, unul dintre minerii protestatari.

CNH nu are soluţie

Atât minerii de la Lonea, cât şi cei de la Paroşeni şi Vulcan au mărşăluit până la sediul Companiei Huilei din Petroşani, în ciuda faptului că au avut de mers pe jos kilometri buni. Ortacii ameninţă că nu vor pleca din Petroşani, decât în momentul în care vor avea certitudinea că sporul de pericol va fi majorat în conformitate cu actul semnat la minister. Directorul general al CNH Petroşani, Constantin Jujan, le-a explicat protestatarilor că totul depinde de semnătura ministrului de Finanţe, dat fiind faptul că majorarea sporului de pericol nu a fost cuprinsă în bugetul CNH, şi nu sunt bani pentru a fi acordată. O delegaţie a minerilor a intrat la negocieri cu administraţia din minerit şi a cerut să vină miniştrii Economiei şi Finanţelor în Valea Jiului, pentru a soluţiona revendicarea.
Înainte ca minerii să ajungă în Petroşani, cordoane de jandarmi echipaţi de intervenţie, au fost postate la poarta Companiei Huilei, astfel că minerii protestatari ar fi fost ţinuţi în afara instituţiei. Totuşi, când coloana de protestatari a fost aproape de CNH, militarii au fost retraşi din dispozitiv şi minerilor li s-a permis accesul în curtea CNH. Măsura a fost una inspirată şi pe tot parcursul manifestaţiei, minerii au protestat paşnic. (M. Gânju)

2 comentarii la „Minerii au ocupat curtea Companiei Huilei

  • Gligor,Ridzi daca nu rezolvati problemele noastre vom merge noi la Bucuresti.

  • Nu trebuie sa mergem la Bucuresti.Sa facem curat la noi in C.N.H. Astia trebuie sa plece si sa-si dea demisia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura