Comunitate

Primarii bagă SMURD-ul în criză

Nicolle Ebner / Dan Terteci

 După concediile de odihnă obligatorii, în care au fost trimise trei echipaje SMURD, nu ar fi exclus ca următoarea măsură să fie închiderea unor asemenea unităţi. Şi, totul numai din cauza unor primari care nu mai vor să plătească salariile paramedicilor. Deşi edilii au semnat de bună voie că vor să susţină financiar activitatea SMURD, unii dintre ei se pare că s-au răzgândit. Motivele le ştiu doar ei, iar de suferit vor avea cei care i-au ales.

Unii edili nu vor să plătească
De mâine, trei module SMURD, cele de la Ilia, Simeria şi Uricani-Lupeni, îşi vor înceta temporar activitatea. Paramedicii vor fi trimişi acasă în concedii de odihnă, pentru a se face economii la plata orelor suplimentare. În tot acest răstimp, conducerea asociaţiei Salvital speră ca edilii să se răzgândească şi să-şi respecte obligaţiile asumate. În caz contrar, nu ar fi exclusă desfiinţarea unora dintre echipaje. „Ne gândim foarte serios ce facem cu aceste module, dacă le desfiinţăm sau le mutăm în altă parte. Pentru moment, nu se pune problema, dar nu este exclus să ajungem în imposibilitatea de a plăti salariile paramedicilor, pentru că unii dintre primari nu vor să plătească sumele la care s-au angajat de bună voie”, a declarat Petru Mărginean, preşedintele Asociaţiei SALVITAL, coordonatoarea activităţii SMURD.
Subsecretarul de Stat din ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, crede că primarii nu înţeleg importanţa activităţii desfăşurate de paramedici. Nici el nu exclude posibilitatea desfiinţării unor echipaje de urgenţă, deşi edililor le-a prins bine înainte de campaniile electorale, înfiinţarea unor asemenea module de prim ajutor. „Pentru unii dintre primari, asistenţa medicală de urgenţă a fost să arate că s-a mai deschis un modul SMURD, dar când apare o problemă, primul lucru la care renunţăm este echipajul SMURD, fapt care va afecta colectivităţile deservite de aceste echipaje şi care i-au votat pe primarii respectivi”, a precizat Raed Arafat.
Pentru moment, modulele SMURD de la Deva şi Petroşani încearcă să răspundă tuturor solicitărilor în caz de urgenţă. „Timp de o lună, cât sunt paramedicii în concediu, asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată de celelalte module, împreună cu echipajele de la Ambulanţă. La Ilia şi Simeria va fi trimis la solicitări modulul din Deva, iar la Uricani-Lupeni, cel din Petroşani“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU „Iancu de Hunedoara“, lt. Anemona Doda.

Vor să preia coordonarea activităţii
Problema a ajuns şi în atenţia consilierilor judeţeni. Ei sunt nemulţumiţi că mai mulţi primari nu-şi respectă obligaţiile financiare, în timp ce aruncă cu bani în tot felul de manifestări, serbări şi distracţii. De aceea, aleşii judeţeni vor să se implice mai mult. Conducerea Consiliului judeţean vrea ca în perioada următoare să aibă o întâlnire cu primarii care fac parte din Salvital şi conducerea acestei asociaţii, pentru a încerca să deblocheze situaţia existentă. La şedinţa de vineri, consilierii au dat ca temă de casă funcţionarilor din cadrul CJH, găsirea unei modalităţi legale, prin care toată activitatea SMURD să fie preluată de către CJH, care va asigura şi susţinerea financiară a salariilor. Propunerea urmează a fi dezbătută în şedinţa din luna septembrie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura