Canalizarea în oraşul Simeria şi satele aparţinătoare
Pentru clarificarea tuturor nelămuririlor legate de lucrările de realizare a canalizării şi a staţiei de pompare Simeria, punem la dispoziţia cititorilor, în primul rând a simerienilor, toate amănuntele legate de acest obiectiv. Acestea ne-au fost oferite de către Adrian Florin Bozdog (foto), administratorul public al oraşului Simeria:
Proiect finanţat de la bugetul de stat şi cel local
Obiectivul de investiţii “CANALIZARE ŞI STAŢIE DE POMPARE SIMERIA, JUDEŢUL HUNEDOARA” este realizat în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 40 din 9 august 2006, pentru aprobarea şi finanţarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor, cu modificările şi completările
ulterioare, a prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 465/2007 privind unele măsuri pentru realizarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor ce conţin obiective de investiţii în infrastructura de mediu, şi a Hotărârii de Consiliu Local nr. 81/2007 de aprobare a studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului menţionat.
Proiectul este finanţat de la bugetul de stat, de către Ministerul Mediului şi Pădurilor, precum şi din bugetul local al oraşului Simeria. Suma totală aprobată pentru această lucrare este de 24.694.190 lei, din care 20.574.120 lei de la bugetul de stat, iar 4.120.070 lei din bugetul local al oraşului Simeria.
Lucrările au început în 22 august 2008, iar termenul de finalizare a fost prelungit de către Guvern, din 2010, cum era prevăzut iniţial, până în 31 decembrie 2013.
Prin contractul nr. 9066/22.08.2006, SC BINNOVA SA Baia Mare a câştigat licitaţia privind întocmirea documentaţiei pentru proiectul tehnic şi detaliile de execuţie. Pe parcursul derulării proiectării, au intervenit diverse schimbări de soluţie impuse de realităţile din teren, precum şi de avizele solicitate prin Certificatul de Urbanism. Astfel, a fost prinsă în proiect şi localitatea Sântandrei, iar proiectul a fost completat cu racordurile la populaţie, până la limita de proprietate, tot pe domeniul public. De asemenea, s-a ţinut cont de obiecţiunile formulate de Apele Române, care au impus construirea unui bazin de retenţie a apelor pluviale şi modificarea unor echipamente din staţia de epurare, în conformitate cu standardele europene în vigoare. Contractul cu SC BINNOVA SA Baia Mare s-a încheiat în 30.11.2007.
Executarea reţelelor principale de canalizare, a staţiilor de pompare şi a staţiei de epurare se află în curs de execuţie de către SC ACOMIN SA Cluj-Napoca, prin contractul de lucrări nr. 10892/28.09.2007. În ceea ce priveşte realizarea reţelelor secundare (până la limita de proprietate a cetăţenilor), tot pe domeniul public, se va aplica o nouă procedură de achiziţie.
Stadiul prezent al lucrărilor
S-au executat săpături, montaj conducte de canalizare, realizare pat de nisip, umpluturi de pământ, montare cămine de beton, montare capace de cămin, strat de balast în vederea refacerii străzii, aprovizionarea conductelor de canalizare, cămine şi capace aferente. S-au realizat săpăturile şi s-au turnat betoane la două staţii de pompare. S-au executat lucrări de demolare a construcţiilor existente, respectiv vechea staţie de pompe, pentru eliberarea amplasamentului bazinului de nitrificare/denitrificare. S-au executat turnări de betoane, fundaţii şi ridicare pereţi, montare armături şi plase, cofrare elevaţii.
Au fost realizate săpături la cotă pentru pozarea conductei de refulare, s-a executat subtraversarea Râului Cerna, reţeaua de canalizare de pe strada V. Alecsandri pentru realizarea tronsonului de legătură cu staţia de pompe din incinta Regionalei CFR. S-a executat instalaţia electrică la staţia de pompare şi echiparea acesteia cu utilaj. S-a realizat reţea de canalizare pe DN7.
La staţia de epurare s-au executat lucrări de armare, turnare beton, hidroizolaţii De asemenea, tot la staţia de epurare s-a procurat echipamentul denisipator cuplat cu separator de grăsimi, staţie de suflante 15 m, instalaţie automată de deshidratare nămol 21 m, staţie de măsură parametrii apă uzată, mixer pentru bazin de defosforizare biologică, lame deversante din oţel inoxidabil pentru bazine de aerare şi decantor secundar.
Prin comanda nr. 65/30.04.2010, achiziţie directă, valoarea încadrându-se în acest tip de procedură, conform OUG 34/2006, s-au executat lucrările de racordare la reţeaua de alimentare cu energie electrică a staţiei de pompare Sântandrei. Prin această staţie se realizează evacuarea apelor menajere în colectorul principal.
Totodată, s-au executat lucrările de racordare la reţeaua de alimentare cu energie electrică a staţiei de pompare de pe str. Ioan Slavici, până la bornele de ieşire ale contorului electric montat în blocul de măsură şi protecţie. Prin această staţie se realizează evacuarea apelor menajere în colectorul principal.
cred ca simeria este unul din cel mai urat oras din judet iar ,d-l bozdog ,nu cred ca are „barbatia” necesara sa il transforme …