Comunitate

Din Colonia de Jos, pe scena de la ”Românii au talent”

Anamaria Nedelcoff

Loredana şi Cristian Fieraru, fiica şi tatăl ei, care au ajuns în finala concursului ”Românii au talent”, duc o viaţă modestă într-unul dintre cartierele mărginaşe ale Vulcanului. Când nu repetă cu fiica lui, Cristian Fieraru lucrează ca agent de pază la o bancă din localitate, câştigând cu puţin peste 500 de lei pe lună, în timp ce soţia sa completează veniturile familiei cu vreo 700 de lei. Însă, venitul mic nu l-a demoralizat, fiind mai departe cel mai bun profesor pentru fiica lui, chiar dacă şi el a învăţat muzica tot după ureche.

Sunetul magic al ţambalului

”Eu, de la 12 ani, am auzit ţambalul. A fost un sunet magic pentru mine şi primul ţambal l-am construit eu, la 12 ani. De cumpărat, mi-am cumpărat unul mic, cu 700 de lei, când aveam 15 ani, după ce am muncit cu ziua pe la unul şi pe la altul. Nimeni nu credea că voi învăţa să cânt la ţambal, deoarece lucrul la acest instrument se începe pe la opt ani. Iar cei care cântau la ţambal nu voiau să-mi arate, le era teamă că le fur meseria, aşa că am învăţat singur, după ureche”, povesteşte bărbatul.
Cum s-a format ideea participării la ”Românii au talent”? Totul a pornit de la vocea Loredanei. ”Ideea ca eu să cânt la ţambal şi fata mea cu vocea mi-a venit când ea era mică, pe la şapte-opt ani, am văzut că are voce şi am început s-o învăţ. Nu am putut s-o dau la un profesor de muzică, fiindcă nu am avut bani. Tot lipsa banilor este şi motivul pentru care ea nu este la şcoala de muzică de la Deva, că internatul ar costa mult”, mărturiseşte Cristian Fieraru.

Pregătiri pentru finală

Din talentul lui nu a făcut bani până acum, aşa că artistul nostru a muncit de toate pentru a-şi întreţine familia, iar în prezent, venitul familiei se ridică undeva la 1.200 de lei pe lună. A fost gardian public, agent de pază, a descărcat saci de ciment, de var, a făcut şi bolţari. Totul, pentru a-şi întreţine familia, fiindcă Valea Jiului nu îţi oferă prea multe şanse într-un domeniu al artelor: ”Nu prea se pupă căratul de bolţari cu muzica, dar în Valea Jiului nu prea ai unde să te duci să lucrezi, aşa că am făcut de toate, trebuia să trăim”, spune Cristian Fieraru. Cei doi se pregătesc intens în această perioadă pentru finala concursului. Repetă în fiecare zi, până noaptea. ”Eu vin seara de la muncă, iar pe la 20-21, ne apucăm de repetiţii şi o ţinem aşa, până pe la două noaptea. Vrem să iasă totul perfect”, spune Cristian Fieraru. El speră ca, după ”Românii au talent”, viaţa să fie mai generoasă cu fiica sa, decât a fost cu el: ”Eu pentru ea m-am dus acolo şi, dacă nu câştigăm marele premiu, mi-aş dori ca ea să îşi facă o carieră în muzică, fiindcă este un copil talentat. Ne-am muta din Valea Jiului dacă ni s-ar oferi ocazia, pe Loredana o vom urma oriunde, vom sacrifica totul, este singurul nostru copil”.

„Mă tem să nu fie un vis frumos şi atât”

Loredana Fieraru, deşi e un adevărat talent, recunoscut de o ţară întreagă, este timidă, modestă şi cu foarte mult bun simţ. ”Eu mă simt extraordinar că am ajuns în finală, sunt foarte bucuroasă. Când ne-am dus la preselecţii, anul trecut, nu credeam că voi ajunge aici. În finalul emisiunii din sezonul trecut, m-am rugat şi am plâns în faţa lui Dumnezeu să ajung şi eu pe scena de la ”Românii au talent” şi, iată, am ajuns. Îi mulţumesc pentru asta”, spune tânăra artistă.
Cât despre certuri, ea spune că acestea există, fiindcă amândoi îşi doresc ca totul să iasă cât mai bine. Şi nu de puţine ori, ucenicul demonstrează că şi-a întrecut maestrul. ”Tata este sever la repetiţii, nu vrea să greşim, să fim nepregătiţi, mai ales că amândoi facem ceea ce ne place. Dar, întotdeauna ne împăcăm. Mie mi-ar plăcea să ne facem o trupă, să cântăm şi muzică populară, dar şi uşoară. Eu acum simt că trăiesc un vis frumos şi mi-e frică să nu mă trezesc”, mărturiseşte Loredana Fieraru, zâmbind.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura