Pustnicul din Defileul Jiului vrea nunta sau calugarie
Dana Istudor
Un fost miner din Valea Jiului, care trăieşte de circa opt ani de zile într-o colibă în pustietatea din Defileul Jiului, vrea să se însoare la cei 62 de ani ai săi, pentru că s-a săturat de singurătate. Dacă nu găseşte vreo „jună”, bărbatul se gândeşte să se călugărească.
Cornel Petricaş (foto) este de loc din Tăşmada- judeţul Bihor şi a ajuns în Valea Jiului, la mijlocul anilor 90, atras de mirajul „diamantului negru”. A prins vremurile tulburi, când mineritul intra în declin, astfel că a fost nevoit să ia viaţa de la capăt. Numai că, un nou început avea să se dovedească extrem de greu pentru fostul miner, care a ajuns să trăiască în anul 2009 la fel ca în epoca de piatră. „Se câştiga bine, în minele de cărbune, era nevoie de forţă de muncă şi m-am gândit că mai pot să-mi fac un rost cu banii de acolo”, povesteşte Cornel Petricaş. Angajat la mină, a prins disponibilizările şi a decis să plece. A pierdut toţi banii, la fel ca şi ceilalţi ortaci şi a ajuns pe drumuri. În zona cantonului Strâmbuţa de pe Defileul Jiului, au fost săpate de către geologi mai multe galerii pentru prospectare. Cornel s-a hotărât să se aşeze într-una. “Am ales una care avea 100 de metri, deoarece nu ploua aşa de tare. E la fel ca într-un beci”, spune Cornel Petricaş. A trăit în grotă timp de doi ani, dar cineva i-a dat foc într-o zi şi a fost nevoit să-şi găsească alt adăpost. Şi-a construit o colibă din saci de plastic şi câteva foi de tablă. Acolo trăieşte de mai bine de cinci ani şi doar sălbăticiunile îi mai dau târcoale din când în când.
Vrea nevastă
Bărbatul s-a săturat de sălbăticie şi ar vrea să se însoare, iar dacă nu îşi va găsi jumătatea, spune că se va călugări. „Vreau să dau domn`le anunţ la ziar că mă însor. Mă duc şi eu la casă de cărămidă, mâncare caldă şi confort. Poate găsesc vreo doamnă care să mă vrea. Nu mai vreau să stau singur, sunt sătul de pustietate. Anul acesta mă mai prinde în colibă, iar de la anul, stau şi eu cu aleasa inimii mele”, spune, optimist că-şi va găsi jumătatea, Cornel. Dacă socotelile nu-i ies, atunci s-a gândit că-i va fi mai bine la vreo mănăstire din zonă. „Mă călugăresc şi am încheiat povestea. În-seamnă că nu mai sunt bun de însurat dacă nu-mi găsesc mireasă”, mai spune fostul miner. Vara trăieşte din banii primiţi pentru zmeură, afine şi ciuperci, pe care le culege din munţi. Iarna merge în piaţa de la Petroşani şi mai vinde piese electronice pentru aparatele radio şi pentru televizoare. “Obţin cam 10 lei, bani cu care îmi cumpăr de mâncare pentru o săptămână. Sunt puţini şi nu-mi prea ajung, dar mai mănânc o dată la două zile şi uite aşa supravieţuiesc”.