USL i-a scos pe reprezentanţii PDL de la conducerea Parlamentului
Sorina Popa
Preşedintele PDL Vasile Blaga a fost revocat, ieri, din funcţia de preşedinte al Senatului, cu 70 de voturi „pentru“ şi o abţinere. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Roberta Anastase, care a fost revocată din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
„A încălcat principiul de imparţialitate”
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), a declarat că Vasile Blaga a încălcat principiul de independenţă şi imparţialitate în exercitarea funcţiei şi că se impune revocarea acestuia. În propunerea de revocare, Greblă a precizat că, potrivit Curţii Constituţionale, preşedintele Senatului, în exercitarea funcţiei, trebuie să fie echidistant, deoarece acesta nu poate reprezenta poziţia politică şi interesele unui partid politic, ci reprezintă Senatul în integralitatea sa. Singurul senator PDL prezent la şedinţa în care se va vota revocarea lui Vasile Blaga, Alexandru Pereş, a vrut să ţină un discurs în plen, însă după trei minute, Ioan Chelaru i-a tăiat microfonul, iar la cererea lui Gyorgy Frunda, i-au acordat totuşi cinci minute.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost ales, ieri, în funcţia de preşedinte al Senatului, cu 73 de voturi „pentru“, iar un vot a fost anulat.
„Nu s-a încălcat nici o lege, nici constituţia”
MESAGERUL HUNEDOREAN a solicitat opinia unor parlamentari hunedoreni despre schimbările produse ieri în Parlamentul României.
Senatorul PNL Dorin Păran a declarat, că tot ceea ce s-a petrecut ieri, în Parlament, a îndeplinit condiţiile legii. „Aşa e normal, ca atunci când cineva pierde majoritatea, să fie schimbat de la conducere. Vasile Blaga trebuia să fie înlocuit din funcţie. Nu au fost probleme că nu s-ar fi respectat legea”, a declarat senatorul liberal.
Deputatul PSD Laurenţiu Nistor susţine şi el că totul s-a petrecut, ieri, în cele două Camere, în condiţii de perfectă respectare a prevederilor legale. „Cum să fie lovitură de stat? Până când au condus şi nu au respectat nici o lege, cei de la PDL nu au spus nimic. Acum, urlă ca din gură de şarpe că e lovitură de stat. Sunt doar prostii, ceea ce spun cei din PDL”, a afirmat deputatul social-democrat.
Deputatul PSD Iosif Blaga susţine că „sunt unele lucruri neclare în această situaţie. Eu aştept să văd evoluţia lucrurilor. Şi PDL a forţat anumite chestiuni pe vremea când avea majoritatea în Parlament. Am spus mereu că modalitatea de lucru în cele două Camere nu este chiar ok, de aceea, lucrurile trebuie schimbate. Sperăm ca totul să fie mai bine, pentru români”.
Se pregăteşte suspendarea lui Băsescu
Pe de altă parte, USL ia în calcul ca Guvernul să-şi asume răspunderea în Parlament pe legea electorală, care să prevadă uninominalul pur şi pe legea referendumului, care stabileşte demiterea preşedintelui cu majoritatea celor care vin la vot, urmând ca apoi să iniţieze procedura de suspendare a lui Traian Băsescu.
Precizăm că Articolul 95 din Constituţie precizează că, „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.“