În pădurile din judeţ, există potenţial şi dincolo de exploatarea lemnului
O fi lemnul la putere, dar nici produsele eco nu sunt mai prejos. Aşa că Direcţia Silvică Hunedoara exploatează acest segment, din plin.
De la fructe de pădure, la trufe
“Pentru anul curent, Direcţia Silvică Hunedoara şi-a propus recoltarea a 150 tone fructe de pădure (afine roşii şi negre, mure, zmeură, păducel şi porumbele, urmând, la începutul toamnei, ienupărul) şi a 30 de tone ciuperci comestibile. În 2011, s-au recoltat 46 tone fructe de pădure şi 23,2 tone ciuperci comestibile. Totodată, s-a făcut livrare intracomunitară de ciuperci comestibile (1,2 tone pe piaţa Italiei). Cât priveşte dreptul de recoltare a lor, acesta este concesionat pentru o suprafaţă de 74.764 ha, pe raza Ocoalelor Silvice Baia de Criş, Geoagiu, Grădişte, Hunedoara şi Simeria. Momentan, sunt parafate doar două astfel de contracte de concesionare pentru recolta de ciuperci, licitaţia având loc în luna mai. De asemenea, recoltarea trufelor reprezintă o noutate a anului 2012, fiind încheiat un contract de concesionare şi în cazul lor, pentru suprafaţa de fond forestier administrată de Ocoalele Silvice Baia de Criş, Dobra, Geoagiu, Hunedoara, Ilia, Retezat şi Simeria. Ceea ce-mi doresc este să asigur un mediu concurenţial şi transparenţă maximă în instituţie, pentru că, după cum se poate observa, nu lipseşte interesul societăţilor, pentru colaborare”, a precizat Radu Crişan (foto), directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.
Păstrăvul, încă la putere
Referitor la agenţii economici interesaţi de parteneriate cu instituţia silvică hunedoreană, Radu Crişan a mai precizat că aceştia provin atât din judeţ, cât şi din afara lui. Ponderea este însă una echilibrată. Mai trebuie amintit că o altă sursă continuă de venit este comercializarea păstrăvului din Păstrăvăria Roşcani, administrată de Direcţia Silvică Hunedoara, prin Ocolul Silvic Dobra. Anual, de aici se vinde o cantitate de 13 tone de păstrăv, ceea ce generează un venit de 150.000 de lei.