Câţiva salvamontişti la zeci de mii de turişti
Una dintre cele mai mari staţiuni de schi din sud estul Europei, cum se urmăreşte să ajungă Parângul, va avea de toate, mai puţin un serviciu de salvatori montani, care să facă faţă numărului de turişti
În prezent, Serviciul Salvamont Petroşani, pentru turiştii aflaţi în plin sezon la schi în Parâng, ar mai avea nevoie de cel puţin patru salvatori. Factorii locali care administrează staţiunea montană din Parâng sunt de acord cu solicitarea şi chiar dispuşi să facă angajări. Se izbesc însă de ordonanţa guvernamentală care a blocat orice angajare de personal în administraţia publică locală. Timpul deja este pierdut, pentru că un salvamontist are nevoie de circa doi sau trei ani de pregătire pentru a putea fi apt de misiuni de salvare. În condiţiile în care Staţiunea Parâng va fi modernizată cu pârtii noi, instalaţii de transport pe cablu sau restaurante de lux, iar schiorii vor da năvală, un Salvamont gata să acopere necesităţile este extrem de important.
„Legea nu dă voie la angajări. Noi am vrea, primarul ar vrea, toată lumea ar vrea să angajeze. La situaţia de acum, avem nevoie de încă patru oameni şi pregătirea unui salvator durează şi trei ani. Ar fi trebuit de anul trecut să fie angajaţi, pentru a fi pregătiţi când se finalizează proiectul de modernizare din Parâng. Ca voluntar, tot legea nu te lasă să-i oferi nimic. Omul vine şi întreabă ce primeşte pentru serviciu, dar dacă nu este angajat nu-i putem da nici măcar echipamentul necesar”, declară Dumitru Bârlida, şeful Salvamont Petroşani. Deja în staţiunea turistică de deasupra Petroşaniului numărul schiorilor care ajung în sezon creşte, anul trecut fiind înregistraţi într-un week-end circa 6000 de turişti. Numărul este un record absolut pentru staţiune.
Partiile sunt private deci proprietarii trebuie sa asigure acest serviciu si nu comunitatea.Aceasta se ocupa de interesul general al traseelor de munte !