Bărbat atacat de urs la o stână din Parâng
Un bărbat de 41 de ani din municipiul Petroşani, aflat la o stână de la poalele Parângului, situată în zona Saşa, o zonă apropiată de municipiul Petroşani, a fost atacat de un urs în noaptea de marţi spre miercuri. Bărbatul a scăpat cu viaţă datorită câinilor, care s-au luptat cu fiara şi au pus-o pe fugă.
Animalul venise la „cules” de prune
Izvorel Călina (foto) (41 de ani) este miner de meserie şi era angajat la EM Livezeni – Petroşani. Omul mergea aproape seară de seară la stâna din Parâng, pentru a-i duce de mâncare tatălui său, care se ocupa de oi. La fel a făcut şi marţi seara, însă când mai avea câţiva metri până să intre în colibă, a fost atacat de fiară. „Avem aici lângă colibă o livadă de pruni şi ursul tot vine de multă vreme aici. Noi ne baricadam seara în colibă şi lăsam câinii slobozi ca să-l ţină la distanţă. Băiatul lucră la mină, nu era el cioban, venea la mine cu mâncare. Aseară, când a venit, a trecut prin livadă şi ursul era acolo. A sărit pe el şi l-a atacat. Norocul a fost cu câinii, care s-au băgat şi l-au scos din ghearele ursului”, a povestit tatăl minerului pentru „Mesagerul Hunedorean”. Izvorel Călina mai avea doar 10 metri până în stână, însă atacul a fost atât de violent, încât n-a reuşit să fugă. Ursul l-a zgâriat pe faţă şi pe mâini cu ghierele şi aproape i-a smuls buza de jos. Imediat, ciobanii din apropiere au chemat ajutoare şi ortacul a fost dus la Spitalul din Petroşani,
unde i s-a acordat primul ajutor şi mai apoi, după un tratament obligatoriu la clinica de boli infecţioase din Vulcan, a fost transferat la Deva, unde medicii îl vor supune unor operaţii chirurgicale de reconstrucţie a feţei.
Potrivit medicului primar chirurg Paula Luculescu, şeful secţiei Chirurgie Plastică a Spitalului Judeţean Deva, bărbatul are o rană gravă la buză, ursul smulgându-i o bucată din ea, şi la antebraţul stâng, în urma unei muşcături. De asemenea, are şi alte zgârieturi pe corp, pe faţă şi pe braţe. Deocamdată, el se află sub tratament, urmând ca în zilele următoare, să i se facă operaţia de reconstrucţie a buzei.
Ursul bântuie prin zonă de mai multă vreme
În zona respectivă, au mai fost semnalate atacuri ale ursului şi încă de acum o lună de zile, oamenii se plângeau că nu mai ştiu cum să ţină la distanţă fiara înfometată. „Vine seară de seară la pruni. A făcut praf totul şi norocul nostru a fost cu câinii, care-l ţineau la distanţă de coliba în care stăm noi. Acum o săptămână, a rupt aici doi cai, a furat oi şi viţei, a mâncat tot ce se putea din livadă”, a spus proprietara unei colibe din apropiere. Ursul bănuit că l-a atacat pe ortac a fost văzut ieri dimineaţă în jurul orei 9.30 de un alt cioban, care are coliba la doi kilometri de locul primului atac. „Eu eram pe deal şi l-am văzut în grădină la vaci. Am strigat cât am putut şi s-a ridicat în două labe, a mârâit şi cum a auzit câinele, s-a dus. Era ditamai namila, eu am crezut că-i furnicar, dar e urs mare”, a spus martorul.
Echipe formate din vânători, pădurari şi jandarmi montani au pornit în căutarea animalului pe care vor să-l gonească înapoi în munte, înainte de a mai ataca pe cineva. „Zona este la limita dintre fondul agricol, cu livezi şi pădurea din apropiere. Este o perioadă cu secetă, mâncare mai puţină. Fructele de pădure au fost recoltate, jir sau ghindă nu este, ca în alte zone, deci alimentaţia lui este limitată şi atunci pleacă un pic mai jos, spre livezi, spre alte surse de hrană”, a explicat Ionică Voin, reprezentantul ITRSV Timişoara.
Atacul nu trebuie să fie motiv de vânătoare nejustificată
Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Hunedoara, Jan Dorin Calciu, atrage atenţia că isteria creată în jurul atacurilor provocate de urşi s-ar putea transforma în motiv de vânătoare nejustificată a acestui animal protejat de lege. Vânător experimentat, Calciu spune că în mod normal, ursul nu atacă neprovocat. Fie direct, fie prin lipsa hranei, care este recoltată de culegătorii de fructe de pădure. „Nu ursul a intrat pe teritoriul, nostru, noi am intrat pe teritoriul lui. Toţi sunt specialişti în vânătoare şi urşi, mai ales acum. Nu zic că nu trebuie scoşi şi urşii din teren, în limita cerută de recoltă. O să vedeţi că dincolo, pe la Comunitatea Europeană, o să apărem ca barbari şi urmaşii lui Vlad Ţepeş. Ursul nu atacă decât dacă este rănit sau dacă este hăituit. Când este stârnit sau rănit, e normal să reacţioneze. Totuşi, dacă transformăm totul într-o isterie televizată, se va ajunge undeva pe la Bruxelles, să se arate cum hăcuiesc românii urşii. (…) O să vedeţi că o să cadă alţi urşi victime, animale care nu aveau legătură cu problema în discuţie”, a declarat Jan Dorin Calciu. AJVPS Hunedoara are aprobată, la nivelul judeţului, vânarea a trei urşi, care vor fi selectaţi după criterii stricte.
„O să vedeţi că o să cadă alţi urşi victime, animale care nu aveau legătură cu problema în discuţie”, a declarat Jan Dorin Calciu.
Premonitorii cuvinte. Imediat dupa „atac” (ghilimele pentru ca am rezerve fata de veridicitatea lui) iesit la rampa Teodor Mustata, presedintele AVPS Baniceana care a declarat ca fondul respectiv are 12 ursi si fata de doar 5 cat ar fi „normal”. Cifre scoase din burta ursului care o fi facut cele 12 urme pe care le-au numarat evaluatorii (fiecare urma laba e socotita de la alt animal, pentru ca se stie ursii umbla in haita). Ce-i interesant e ca diferenta de 7 ursi care ar fi in plus se pliaza perfect pe solicitarea unuor vanatori straini catre Baniceana, de a „recolta” (nastrusnic termen) nu mai putin de 6 ursi pe fondul lor.
cine esti tu domne????? sa stiti ca AVPS Baniceana nu are nicio solicitare din partea vanatorilor straini pt a impusca ursi, multumesc