Candidatul preot, obligat sã demisioneze
Candidatul PRM pentru Camera Deputaţilor în Colegiul Brad-Valea Mureşului, Ioan Poenar (foto), a fost nevoit să demisioneze din funcţia de preot paroh, după ce şefii săi pe linie bisericească i-au cerut acest lucru, dacă vrea să candideze pentru un post de deputat.
„Aşa prevede regulamentul”
„Am depus cerererea de demisie din funcţia de preot paroh, pentru că aşa mi s-a cerut. Candidez pentru un mandat de deputat pe Colegiul Brad-Valea Mureşului. După 22 de ani, cât am slujit în Luncoiu de Sus şi Podele, am fost nevoit să plec, pentru că aşa mi s-a cerut. În regulamentul nostru există, într-adevăr, menţiunea că, în cazul în care candidezi pentru un loc de consilier local sau judeţean, trebuie să demisioneze din funcţia de preot paroh. Însă, când e vorba de parlamentare, nu se specifică nimic, deci nu cred că era nevoie să demisionez. Dar, lucrurile sunt probabil dirijate de cineva şi a trebuit să-mi dau demisia”, a declarat Ioan Poenar, candidatul PRM pentru Camera Deputaţilor pe Colegiul Brad-Valea Mureşului. Contactat, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, Gabriel Miricescu, a declarat că „părintele Poenar şi-a depus candidatura pentru Parlament şi de aceea, el trebuia să-şi dea demisia. A făcut-o, începând cu data de 30 octombrie. Dacă un preot vrea să participe la viaţa politică, atunci, conform regulamentelor bisericeşti, trebuie să demisioneze din funcţia de preot-paroh”.
„O decizie internă”
Mihai Irimie, preşedintele organizaţiei judeţene Hunedoara a PRM, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că „dacă reprezentanţii Episcopiei au luat hotărârea respectivă, este o problemă internă a lor. Cred că, dacă un preot vrea să candideze, nu văd de ce să fie obligat să demisioneze, dacă el doreşte să reprezinte poporul în Parlamentul României. Este o decizie internă a celor de la Episcopie. Apreciez că Ioan Poenar, candidatul PRM pentru postul de deputat pe Colegiul Brad-Valea Mureşului, a hotărât să meargă mai departe şi să se lupte pentru Parlament, renunţând la funcţia de preot-paroh”.
cred ca a demisionat pentru totdeuna ca de cistigat tot nu are cum sa cistige, sa l vad ca ramine fara servici si cu mina intinsa la coltul strazi.
I-as recomanda purtatorului de cuvint sa consulte un canonist. Potrivit canoanelor bisericesti preotul nu poate demisiona de la oficiul pe care-l ocupa.Un preot care demisioneaza din Biserica, adica il abandoneaza pe Hristos trebuie supus Consistoriului de judecata si caterisit. Asa prevad sfintele canoane ale bisericii universale . In legislatia bisericeasca actul aceste este un delict sanctionat de Regulamentul de procedura si de judecata. Episcopul nu poate dispensa de la un delict.
cine vladica GURIE CARE TOATA ZIUA PUPA MINA LUI molot
Iar candideaza asta!? Probabil ca mai are de platit credite restante si de rezolvat procese din instanta pentru cate tepe a tras, pe vremea cand era „mare” om de afaceri!