Guvernul Ponta vrea să le ia din bani minerilor
Greva minerilor din martie îi lasă reci pe actualii guvernanţi, aceiaşi care erau sută la sută de partea minerilor în martie anul acesta.
Fostul guvern le-a acordat majorarea
Peste 5.000 de ortaci de la cele şapte exploatări miniere din Valea Jiului au declanşat proteste, la începutul lunii martie (vezi foto), după ce li s-a refuzat majorarea cu 100 de lei a sporului de periculozitate, la 700 de lei, şi creşterea preţului cărbunelui livrat producătorilor de energie. Minerii au reclamat atunci nerespectarea de către Guvern a unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.
PDL-iştii au cedat în urma grevei minerilor şi le-au dat majorarea promisă, însă actualul guvern USL vrea să le-o ia înapoi printr-o acţiune judecătorească.
Ministerul Economiei a făcut recurs
Deputatul Monica Iacob Ridzi i-a cerut ministrului Economiei să renunţe la intenţia de a cere în instanţă anularea deciziei prin care ortacii îşi primesc sporul de pericol majorat. „În calitatea mea de deputat din Valea Jiului, vă solicit respectuos retragerea acţiunii de recurs înaintată la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru desfiinţarea deciziei date de Tribunalul Hunedoara prin care minerii au câştigat mărirea drepturilor salariale. Totodată, vă solicit identificarea urgentă a unor soluţii pentru acoperirea majorării drepturilor salariale, fiindcă în motivarea recursului pe care ministerul l-a făcut este precizat negru pe alb că Ministerul Economiei “nu poate asigura nici o sumă pentru achitarea de majorări de drepturi salariale la CNH şi nici nu-şi poate asuma obligaţia asigurării acestor sume”. Decizia Ministerului şi a Companiei Naţionale a Huilei de a înainta recurs la sentinţa dată de Tribunalul Hunedoara vine în contradicţie chiar şi cu rectificarea bugetară aprobată de Guvernul României prin care sumele ce reprezintă drepturi salariale mărite sunt recunoscute şi incluse la capitolul litigii de muncă. Recursul asumat de Minister şi Compania Naţională a Huilei poate conduce la o situaţie fără precedent pentru minerii din Valea Jiului şi nu doar pentru că vor pierde cei 10 la sută câştigaţi, dar vor trebui să returneze sumele de bani încasate în perioada februarie – noiembrie 2012. Acest demers ar putea produce disfuncţionalităţi grave în activitatea Companiei Naţionale a Huilei. Având în vedere că suntem în perioada de iarnă, o stare de nemulţumire iminentă în rândul minerilor ar putea genera blocarea activităţii de producţie şi în acest mod, cantitatea de cărbune necesară Termocentralei Paroşeni nu va mai putea fi asigurată. Situaţie care ar duce la sistarea livrării agentului termic pentru populaţia din localităţile Văii Jiului”, arată parlamentarul Monica Iacob Ridzi, printr-o scrisoare deschisă adresată lui Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei.