Comunitate

Biblioteca Judeţeană oferă, gratuit, curs de iniţiere în utilizarea computerului

04 IMG_0836Magdalena Şerban

Ca urmare a implementării programului „Biblionet – lumea în biblioteca mea“, dezvoltat de Fundaţia Bill& Melinda Gates, bibliotecile publice au acum şansa de a oferi comunităţii o serie de facilităţi, ce ţin de cunoaştere şi comunicare. Aşa se face că pragul Bibliotecii Judeţene Ovid-Densuşianu din Deva este călcat de oameni de diferite vârste, care îşi doresc ca PC-ul să nu mai reprezinte o enigmă a noii tehnologii.

Dincolo de cărţi
„La ora actuală, activitatea unei biblioteci nu se mai rezumă numai la a da şi a primi înapoi cartea de la cititori, ci oferă în permanenţă noi servicii, precum şi acest curs gratuit de iniţiere în utilizarea calculatorului. Astfel de cursuri organizăm încă din 2008, până în prezent, pregătind 520 de persoane, în special de vârsta a treia. Presupune o frecvenţă de câte trei ore pe zi, de luni până vineri, timp de două săptămâni, iar cursanţii sunt împărţiţi pe grupe de câte opt. Avem patru coordonatori, formaţi dintre bibliotecari. Chiar dacă doritorii se înscriu, dar în acel moment nu mai e loc, sunt preluaţi la următoarea serie. Lista e în permanenţă deschisă”, a precizat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene Ovid-Densuşianu Hunedoara-Deva.

În pas cu vremurile
Dorul de copii, nevoia de socializare, căutarea unui loc de muncă, dar şi dorinţa de a ţine pasul cu cerinţele sunt motivaţiile cele mai des întâlnite în rândul cursanţilor. Vârsta, însă, nu mai e demult un impediment. „Până acum, cel mai în vârstă cursant a fost de 87 de ani. Având copiii plecaţi în străinătate, pe care nu-i întâlnise de 12 ani, a văzut în acest curs o oportunitate de a lua legătura cu ei în timp real, gratuit. Cursul prevede editare de text, inserare de imagini, căutare pe Internet, poştă electronică, mesagerie instant şi tot ceea ce ţine de iniţiere. În general, oamenii sunt motivaţi în plan personal sau există persoane care au nevoie de cunoştinţe minime de utilizare, în vederea angajării ulterioare. După orele de curs, are acces la calculator oricine doreşte fie să navigheze pe Internet, fie să lucreze în diferite fişiere de editare”, a spus Mihaela Ţoţa, bibliotecar-trainer. De menţionat că este vorba de un curs care nu presupune susţinerea vreunui examen final sau dobândirea unei diplome, ci are rol de iniţiere şi sprijin. Ajutorul cursanţilor care nu au aprofundat suficient poate continua şi după cele două săptămâni de studiu. „Cursul mă ajută să învăţ navigarea pe Internet, pot citi ştiri, pot urmări o reţetă culinară, plus că îmi doresc să învăţ să vorbesc cu rudele plecate în străinătate şi să pot să editez texte. Este o iniţiativă lăudabilă a bibliotecii, pentru că acest curs mă face să mă simt mai stăpână pe mine, mai capabilă. Am aflat de la o colegă şi mă bucur de acest lucru”, a spus Ana Bulgar, o cursantă de 62 de ani, din Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura