Fotovânãtoarea – nouã ofertã turisticã, intratã şi la noi în judeţ
În ultimii ani, în paleta serviciilor oferite turiştilor care vin în judeţul Hunedoara, a fost inclusă şi vânătoarea cu aparatul de fotografiat, nu cu arma, adică fotovânătoarea.
„După cum un foarte inspirat motto dedicat munţilor spune „nu lăsa decât urma paşilor tăi, nu ucide decât timpul, nu lua decât imagini“, fotovânătoarea este activitatea parcă desprinsă din acest motto. „Să prinzi în fotografie un peisaj spectaculos, un animal sălbatic, o forţă a naturii sau pur şi simplu un element din natură care te fascinează este precum o recompensă“, spun reprezentanţii firmelor care oferă astfel de servicii. De cele mai multe ori, fotovânătoarea este privită ca o extensie a unor alte activităţi, precum drumeţiile sau trackingul, dar poate fi şi ca o activitate de sine stătătoare şi se adresează în special celor pasionaţi de fotografie, întrucât ai nevoie de o răbdare de fier pentru a imortaliza un cadru pe care să-l consideri perfect.
Ce se poate fotografia în judeţul Hunedoara? Orice. De la biserici la peşteri şi de la lacuri, la marmote, capre negre şi chiar vipere, dacă ai curaj.
„Fotovânătoarea a luat amploare în ultimii ani la noi, în zonă. Tot mai mulţi turişti, din toate colţurile ţării şi chiar din afară, aleg zona Retezatului pentru această activitate, care poate fi făcută numai mergând cu ghizi, care cunosc locurile unde se găseşte ceea ce te interesează, plus că tot ei te pot duce şi aduce în siguranţă. Ghizii cunosc unde e cel mai bun loc pentru a găsi şi fotografia capre negre, marmote sau pur şi simplu, peisaje sălbatice, magnifice, cum numai Retezatul are“, spune reprezentantul unei agenţii de turism care deja are incluse şi servicii de fotovânătoare în portofoliul său de oferte turistice.