La Zam, sunt ofuri multe
Fiecare comună are povestea ei. Plus că unele probleme sunt general valabile oricărei administraţii locale, iar altele depind de specificul fiecărei zone, în parte. La Zam, primarul locului, Sorin Nistor (foto), încearcă să le împace pe toate aşa cum consideră că ar fi prioritar. Primul lucru pe care l-a făcut a fost să se uite ce are în ogradă. Aşa că pământurile le-a identificat, la fel ca şi neajunsurile.
Teren este, dar nu eligibil pentru subvenţii
„Referitor la terenurile agricole ale primăriei, avem concesionate o păşune de 140 de hectare la Pojoga, iar pe Valea Almaşului, mai este o suprafaţă de 40 de hectare. Pe lângă aceste suprafeţe, mai deţinem undeva la 400 de hectare, dar nu sunt eligibile pentru concesiune. Încercăm să le curăţăm sau să găsim o posibilitate să le redăm în circuitul agricol, dar pentru acest lucru, avem nevoie de bani. În primul rând, trebuie băgaţi bani în aceste lucrări şi abia apoi să ne gândim să le gestionăm şi să primim pe urma lor, subvenţii de la APIA. Până acolo mai e cale lungă, iar în prezent, altele ne sunt problemele arzătoare”, a spus Sorin Nistor, primarul comunei Zam.
Munca se face cu oameni
Pe de altă parte, la capitolul muncă, mai că ar fi loc de câţiva localnici care să se alăture administraţiei locale. „Organigrama noastră prevede 12 posturi, iar noi avem ocupate 11 posturi în primărie. Cu toate acestea, ar mai fi nevoie de oameni pentru lucrările din teren, gen curăţenie sau orice lucrări edilitare. Localnicii care au dosare sociale nu sunt mulţi, întinderea comunei e mare, probleme există destule, aşa că mâna de lucru nu este suficientă. Le facem cum se poate. Adică, pe rând“, a mai arătat edilul-şef.