Sunt realiste sau nu bugetele spitalelor subordonate judeţului?
La finele săptămânii trecute, consilierii judeţeni au adoptat bugetul judeţului, precum şi cele ale instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean. Domeniului sănătăţii i-au fost alocaţi 10 milioane de lei.
Cheltuieli mai mari decât veniturile
Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva a solicitat suma de 2,6 milioane de lei pentru achiziţionarea unui „Computer tomograf cu 16 slice”, care va reduce costurile cu furnizarea de servicii medicale pentru pacienţii internaţi. Spitalul a mai solicitat transferuri pentru secţiunea de funcţionare în valoare de 2 milioane de lei. Pe de altă parte, unitatea medicală deveană are venituri stabilite în sumă de 76.391,13 mii lei, cheltuieli de 77.229,05 mii lei, deficitul în sumă de 837,92 mii lei fiind acoperit din excedentul anului trecut. Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu, în 2013, şi-a stabilit venituri de 6.599,00 mii lei, cheltuieli de 7.368,81 mii lei şi deficit în sumă de 769,81 mii lei. Bugetul de venituri şi cheltuieli al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad a fost stabilit în sumă de 10.572,75 mii lei, la partea de venituri, în sumă de 10.856,85 mii lei la partea de cheltuieli, iar deficitul în sumă de 284,10 mii lei, acoperit din excedentul anului precedent. Cam astea sunt, în mare, bugetele spitalelor subordonate consiliului judeţean şi sumele solicitate pentru investiţii.
„Cuantumul sumelor alocate e o păcăleală”
Referitor la banii alocaţi sănătăţii, Dorin Gligor, preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Hunedoara, precizează că bugetele spitalelor aprobate în şedinţa de consiliu judeţean de vinerea trecută nu sunt realiste, întrucât nu se urmăreşte dezvoltarea acestora în viitor. „Se alocă resurse financiare de la Consiliul Judeţean doar pentru investiţii aflate deja în derulare, fără a avea clar o perspectivă obiectivă în dezvoltarea spitalelor. Necesarul de investiţii e uriaş, iar cuantumul sumelor alocate e o păcăleală. Obiectivul ar trebui să fie clar sănătatea populaţiei, dar directorii de spitale sunt numiţi politic, iar ei mai întâi dau socoteală partidului care i-a numit. Interesul public a dispărut”, a declarat Dorin Gligor.
„Cred că n-a înţeles foarte bine”…
În replică, Tiberiu Balint, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, precizează că democrat liberalul n-a înţeles ce s-a întâmplat în şedinţă. „Nu vreau să comentez legat de investiţiile în spitale. Eu cred că domnul Gligor nu a înţeles foarte bine ce s-a întâmplat în şedinţa de consiliu judeţean”, a declarat Tiberiu Balint.