S-au speriat degeaba?
Anamaria Nedelcoff
Reprezentanţii unei firme din Brad care organizează mai multe cursuri de instruire pentru şomerii hunedoreni pe bani europeni, este acuzată atât de vechii cursanţi, cât şi de cei actuali, că nu au fost respectaţi paşii promişi la începutul instruirii.
Diplomele au venit cu întârziere
Astfel, diplomele celor care au absolvit cursulde lucrător social şi pe cel de lucrător în comerţ anul trecut, organizate de firma Interlog, au fost acordate cu multe luni întârziere. Iar actualii cursanţi reclamă faptul că ei nu au primit nici un contract din cele două exemplare semnate, iar banii promişi pentru cei care îşi demarează propriile afaceri nu vor mai fi daţi.
„Luni de zile s-a întârziat acordarea diplomelor pentru cei care au făcut cursurile pentru lucrător social şi lucrător în comerţ. Avem semnale că nici nouă nu ni se vor da diplomele şi nici banii pentru începerea afacerii. Mai mult, noi am semnat contracte în două exemplare, dar nu am primit nici unul înapoi“, ne-au declarat mai mulţi cursanţi, sub protecţia anonimatului, întrucât nu vor să aibă probleme.
Au fost întârzieri în toată ţara
Simona Cojocărescu, directorul firmei Interlog, spune că diplomele cursanţilor de anul trecut au întârziat din cauza ministerului. „Au fost nişte întârzieri cu lunile, fiindcă Direcţia Muncii nu a avut diplome. Dar au fost întârzieri în toată ţara. Cât despre contracte, acestea se dau cu oarecare întârziere, pentru că durează înregistrarea la Direcţia Muncii“, precizează Simona Cojocărescu.
Cât despre actuala promoţie, directoarea firmei Interlog susţine că toate problemele invocate de reclamanţi nu există. „Eu nu înţeleg de unde au auzit ei lucrurile astea. Luni este examenul, după examen, cataloagele merg la Agenţia pentru Prestaţii Sociale, iar de acolo vin diplomele. Legat de bani, aceştia au fost promişi pe baza planurilor de afaceri. Le-am promis 1.000 de lei cheltuielile de finanţare, prin programele POSDRU, iar pe măsură ce bugetul ne virează bani, se pot acorda nu doar 1000 de lei, ci până la 3.000 de euro premii pentru cei care dovedesc că afacerea începută merge bine. Eu le-am promis un lucru, nu ştiu de ce nu vin să ne întrebe pe noi“, mai spune Simona Cojocărescu.
Şeful AJPIS confirmă
Octavian Băgescu, directorul Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Hunedoara, explică şi el de ce au avut loc întârzierile diplomelor. „A fost anul trecut o perioadă în care nu au existat diplome, mai ales că atunci s-au schimbat denumirile instituţiilor. Acele diplome sunt sub sigla Ministerului Muncii şi Ministerului Educaţiei şi se comandă la Bucureşti. Cât despre contracte, toate se înscriu în registrul nostru, dar nu stau la noi luni întregi“, precizează Octavian Băgescu.