Au învăţat meseria de bucătar în puşcărie
Deţinuţii de la Penitenciarul Bârcea Mare, care au participat la cursul de bucătar organizat de AJOFM, au susţinut ieri examenul de absolvire. Este vorba de 13 deţinuţi, care au trecut testul cu brio, astfel că atunci când vor fi eliberaţi, vor putea să-şi găsească un loc de muncă în domeniul culinar.
Diplome recunoscute la nivel european
„Cursul s-a desfăşurat pe perioada a aproximativ cinci luni şi a fost format din 720 de ore de pregătire, majoritatea dedicate practicii. Cei 13 participanţi au gătit în bucătăria Penitenciarului şi s-au descurcat destul de bine, şi-au dat silinţa şi au învăţat ABC-ul acestei meserii“, a declarat lectorul cursului, Vasile Ghinieş. Acesta a adăugat că nivelul de calificare în care au fost încadraţi cursanţii este recunoscut la nivel european, şi că, în urma cursurilor anterioare, trei deţinuţi aflaţi acum în libertate chiar au ajuns să lucreze în domeniu, doi dintre ei fiind bucătari în restaurante de peste hotare. Acelaşi obiectiv îl au şi majoritatea celor care au absolvit ieri. „Am învăţat care sunt noţiunile de bază în bucătărie şi sper să pot practica această meserie după ce voi fi eliberat. Mai am de săvârşit un an şi cinci luni de închisoare, din cei cinci la care am fost condamnat pentru infracţiunea de furt. Am 24 de ani, şi nu am nici o calificare, înainte să fiu închis eram un simplu muncitor“, a declarat Iulian Lazăr Popa, unul dintre cursanţi.