Expertul german în tezaur antic, Dr. Barbara Deppert-Lippitz, prezentă la Tribunalul Hunedoara în procesul vânătorilor de comori
Cristina Ghenea
Dr. Barbara Deppert-Lippitz – expert internaţional în tezaur antic ( în foto la ieşirea din Tribunal), a fost prezentă, ieri, la unul din procesele aurarilor. Procurorii au adus în faţa instanţei şi colierul din aur cu pandative, care fusese furat de inculpaţi din situl cetăţii dacice de la Căpâlna, judeţul Alba.
Este vorba despre cel de-al treilea proces de braconaj arheologic, ajuns pe rolul Tribunalului în septembrie 2012 având ca obiect spălarea de bani. Cei patru inculpaţi judecaţi în acest dosar – Mircea Mihăilă, zis „Cap de porc“, Darius Liviu Baci, Sebastian Florin Zvîncă şi Romică Hîndorean – sunt acuzaţi de furtul şi valorificarea ilegală a mai multor obiecte de patrimoniu, de pe urma cărora au încasat venituri de aproximativ patru milioane de euro. La termenul de ieri, procurorii au prezentat magistraţilor, ca probă în dosar, unul dintre aceste obiecte şi anume un colier din aur cu pandative, a cărui valoare a fost estimată de dr. Barbara Deppert-Lippitz la circa 80 – 100.000 euro. Asta în cazul în care îi este cunoscută proveninţa, căci altfel, adică pe piaţa neagră, valorează în jur de 50.000 euro.
Dr. Barbara Deppert-Lippitz este expert public autorizat de statul german în tezaur antic, inclusiv cel dacic, şi a mai fost audiată în calitate de martor şi în cunoscutul dosar „Aurul dacic”.