Minerii au protestat neconvingător
Doar vreo 500 de mineri de la minele neviabile au ieşit, ieri, în stradă la Petroşani, la mitingul organizat de sindicalişti. Aceştia au protestat faţă de faptul că huila lor nu este achiziţionată de Complexul Energetic Hunedoara (CEH).
Înainte cu o zi, în urma negocierilor dintre conducerea CEH şi administraţia din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine-Valea Jiului (SNÎMVJ), se contractase deja o cantitate de 10.000 de tone de huilă, urmând ca mai apoi să se trimită şi alte comenzi, care să preia producţia minerilor.
Astfel, protestul nu-şi mai avea rostul şi poate de aceea a fost şi o prezenţă mai mică decât voiau liderii sindicali.
A fost doar încălzirea
Mitingul organizat în faţa Teatrului „I.D. Sîrbu“ din Petroşani de liderii minerilor de la cele patru mine neviabile cuprinse în cadrul SNÎMVJ a adunat şi câţiva pensionari minieri, care au ieşit să-şi strige nemulţumirile, însă per ansamblu, întregul protest a fost unul redus şi fără prea mare ecou. „Noi vrem să muncim şi nu să cerşim. Au luat huila de la noi, după ce au auzit că ieşim în stradă, sper să nu fie o soluţie pe termen scurt. Asta este doar încălzirea, dacă suntem provocaţi, putem fi şi răi. Poate vă amintiţi ce a fost anul trecut în martie, vrea cineva să fie aceeaşi situaţie? Sau se bazează pe faptul că noi, minerii, suntem la două societăţi şi suntem dezbinaţi. Se înşală, ortacii sunt uniţi şi trecem peste tot şi toţi dacă suntem provocaţi”, a spus unul dintre protestatari.
Liderii sindicali acuză
Preşedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos, cel care a organizat acţiunea de protest, a spus că ortacilor li s-a cerut de către conducere să nu mai participe la protest. „Li s-a sugerat că nu ar mai trebui să facă miting, administraţia noastră le-a spus să nu mai protesteze. Noi estimam o participare de circa 1.000 de ortaci”, a explicat liderul minerilor de la SNÎMVJ. Directorul general al societăţii, Petru Drăgoescu, spune că întreaga acţiune de protest nu-şi mai avea rostul, în condiţiile în care s-a făcut o comandă fermă de 10.000 de tone, de către Complexul Energetic, iar situaţia îşi va găsi o rezolvare şi pe viitor, în urma discuţiilor de la ministerul de resort, pentru producţia societăţii pe care o conduce. În plus, Drăgoescu spune că el n-a interzis nimănui să participe la protest dacă era în timpul lui liber, însă cei care se aflau în timpul programului nu aveau cum să fie pontaţi fără a fi la locul de muncă.
sa i inchida caci oricum sugativeaza fonduri degeaba