Stâna modernã din Retezat
În Masivul Retezat a fost construită prima stână modernă care are apă curentă şi energie electrică, şi chiar dacă este un exemplu, o investiţie asemănătoare nu s-a mai făcut în sudul Retezatului.
Pentru sterilizarea recipientelor
La 1.400 de metri altitudine, în inima Retezatului, a fost amenajată o construcţie modernă în care ciobanii pot să-şi prepare în condiţii igienice produsele obţinute din laptele muls de la oi. Stâna de la Scorota Seacă este la trei kilometri de zona Câmpul Mielului de pe DN 66A, între culmile Scorota şi Albele. Realizată din lemn masiv, are trei încăperi, apă curentă, energie electrică furnizată cu ajutorul unui generator şi, cel mai important, apă caldă pentru sterilizarea recipientelor în care se depozitează laptele. „Construcţia a fost gata în primăvara lui 2008, când s-a început activitatea la stâna ecologică. Intenţia a fost pe cât posibil să se respecte mediul înconjurător. Totul a fost adus de la o distanţă de circa trei kilometri în spate sau cu ajutorul animalelor”, spune unul dintre angajaţii stânei.
Are şi energie electrică
La stână, sunt câteva sute de oi deţinute de locuitorii cătunului Câmpu lui Neag din zona oraşului Uricani, iar proprietarii spun că s-au ghidat după normele moderne care prevăd un anumit număr de animale. „Vechea stână avea o singură cameră şi nu avea apă curentă. Ce să mai vorbim de apă caldă. Acum, la noua stână, avem chiuvete şi apă rece tot timpul”, mai spun ciobanii din Scorota Seacă. În plus, stâna are şi energie electrică, produsă de un generator. „Încercăm să le folosim cât mai puţin posibil pe timp de noapte, când trebuie să pregătim vasele pentru dimineaţa, când mulgem oile. În rest, nu folosim lumina deloc. Avem un aparat de radio la stână care merge pe baterii”, mai spun ciobanii. Faima stânei din Scorota Seacă a ajuns până la urechile turiştilor care vizitează în această perioadă Munţii Retezat.