Fostul şef al veterinarilor hunedoreni, 2 ani închisoare cu suspendare
Fosta conducere a Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a fost găsită vinovată în celebrul dosar de fraudă cu aparatură medicală achiziţionată fictiv.
Magistraţii din cadrul Judecătoriei Deva, unde s-a judecat dosarul celui mai mare tun dat la DSVSA Hunedoara, au decis să-l condamne la doi ani de închisoare cu suspendare pe fostul director executiv al instituţiei, Marius Lăzărescu (foto), pentru fals intelectual. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Ioan Poenar, directorul economic al DSVSA Hunedoara, iar cei doi vor trebui să plătească în solidar către instituţie, prejudiciul de 363.182 de lei. Alţi trei angajaţi ai direcţiei au scăpat de răspunderea penală, deoarece a intervenit prescripţia. Hotărârea judecătorilor din Deva nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs de către cei doi condamnaţi. „Condamnă pe inculpaţii: Lăzărescu Marius Cornelius Petru şi Poenar Ioan la câte doi ani închisoare cu suspendare şi obligă inculpaţii la plata sumei de 363.182,23 lei către partea civilă Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpaţilor Perian Aurel Octavian, Filip Dumitru şi Barbu Costin, constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arată în decizia preşedintelui de şedinţă.
Aparatură doar pe hârtie
Conducerea DSVSA Hunedoara a fost trimisă în judecată după ce a plătit către două firme bucureştene, în anul 2005, suma de 380.000 de lei din bani publici pentru utilarea unui laborator veterinar, însă, a „uitat” să ridice şi marfa. Cei doi directori, Lăzărescu şi Poenar, au plătit integral pentru aparatură înainte ca marfa să ajungă la direcţie, iar firmele au intrat la scurt timp în faliment, fără a mai onora contractul. O estimare a conducerii instituţiei arăta că prejudiciul, actualizat cu rata inflaţiei, ar putea depăşi cu mult valoarea stabilită de magistraţi, pentru că echipamentele, dacă ajungeau în laborator, ar fi produs în toţi aceşti ani. (M. Gânju)