Actualitate

Nu poate părăsi România

article_321418_1       Un cetăţean român rezident în Marea Britanie acuzat de săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor şi nerespectarea regimului de protecţie a unor bunuri şi export ilegal de bunuri aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, a cărei arestare a fost solicitată de două ori de procurorii din Alba Iulia în ultimele două săptămâni, rămâne în libertate dar cu interdicţia de a părăsi ţara.

Curtea de Apel Alba Iulia a respins vineri ca nefondat recursul formulat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba împotriva deciziei Tribunalului Alba prin care, marţi, Horia-Camil Radu a fost lăsat în libertate. Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat că instanţa a menţinut măsura obligării de nu părăsi ţara, decizia fiind definitivă.
În urmă cu două săptămâni, Tribunalul Alba a admis cererea procurorilor privind arestarea preventivă a lui Radu, dar la recurs, săptămâna trecută, Curtea de Apel a anulat mandatul de arestare emis pe numele lui Horia-Camil Radu şi a dispus rejudecarea propunerii de arestare preventivă a cetăţeanului român rezident în Marea Britanie.
La rejudecare, marţi, Tribunalul Alba a respins cererea procurorilor şi a dispus faţă de inculpat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. Potrivit unui comunicat dat publicităţii săptămâna trecută de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Radu Horia-Camil a fost trimis anterior în judecată, respectiv în august 2008, la Judecătoria Deva, într-un dosar din 2005, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la furt calificat de bunuri culturale. Inculpatul a părăsit România şi s-a stabilit la Londra, refuzând să se prezinte în faţa autorităţilor judiciare române, susţin anchetatorii.
În septembrie 2010, bărbatul a fost depistat de autorităţile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone, din departamentul Kent, având în autoturism un lot de 145 de monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol. Românul se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a efectua tranzacţii ilegale de reciclare a bunurilor sustrase din siturile româneşti, se menţionează în referatul procurorilor.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, prin cererea de comisie rogatorie internaţională adresată autorităţilor competente din Marea Britanie, a solicitat transmiterea actelor şi restituirea lotului monetar. Raportul de expertiză efectuat în cauză, la British Museum, a confirmat apartenenţa lotului de 145 monede Koson la un tezaur sustras din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO.
În aprilie 2013, autorităţile britanice competente au transmis actele de cercetare privind pe Radu Horia-Camil autorităţilor române. Monedele indisponibilizate au fost depuse în custodia British Museum din Londra, procedura de repatriere fiind în curs de realizare.
Inculpatul mai este cercetat pentru exportul ilegal al unor tezaure sustrase din siturile arheologice protejate din România, alcătuite din scuturi dacice şi două table din bronz cuprinzând legile cetăţii Troesmis din Dobrogea. (AGERPRES)

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura