Ziua Limbii Române
Poporul român, trăitor de mii de ani pe aceste meleaguri, o naţiune ce cu drag îşi defineşte graiul străbun ca fiind o comoară, are parte abia în acest an de graţie 2013 de o zi dedicată LIMBII ROMÂNE. A fost nevoie de mult timp pentru ca în Monitorul Oficial din 14 martie 2013 să apară negru pe alb că această zi, de 31 august, este ziua în care onorăm o limbă vorbită de 28 de milioane de oameni, aflaţi acasă, în România, sau oriunde în această lume mare. Sărbătoarea a fost coroborată cu cea a naţiei surori de dincolo de Prut şi măcar pentru o zi, o zi de sfârşit de vară, ne oferă deschiderea de a onora unul dintre simbolurile naţionale: LIMBA ROMÂNĂ!
Departe de mine gândul de a poza în exeget, în acest domeniu, dar de pe poziţia privilegiată de român sunt mândru că vorbesc o limbă pe care cele mai multe izvoare, fie ele istorice sau lingvistice, o definesc ca fiind „mai controversată decât însăşi istoria acestui popor!” Cu filoane traco-getice, celtice, romane şi slave, această limbă s-a desăvârşit în mii de ani, fiind astăzi una dintre puţinele limbi vorbite în acestă lume fără dialecte, ci doar cu regionalisme.
Tocmai această unitate a graiului, pe care îl pricepi şi la Satu Mare ca şi la Constanţa, te face pe tine, cel ce o vorbeşti, să te simţi acasă în aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu. Poate puţini ştiu că printre limbile latine de circulaţie mondială, ROMÂNA este a cincea ca număr de vorbitori după: spaniolă, portugheză, franceză şi italiană. Dacă despre ceea ce reprezintă această limbă în devenirea noastră ca popor, de-a lungul mileniilor, ar fi prea multe de spus, şi nu cred că există un singur român care să nu „SIMTĂ ROMÂNEŞTE”, nu pot să nu mă gândesc că ne-a trebuit cam mult timp să decretăm o zi în care să aducem un binemeritat omagiu LIMBII ROMÂNE.
Dar, probabil, recunoaşterea supremă cu care datori îi suntem cu toţii, ar fi aceea de a ne strădui să oprim masacrarea acesteia cu expresii şi cuvinte ce o urâţesc, străine de spiritul nostru latin şi creştin, pentru că peste toate, toţi avem obligaţia morală să transmitem mai departe copiilor şi nepoţilor o limbă frumoasă şi curată pe care şi ei, peste ani, să o poată considera, pe bună dreptate, o COMOARĂ NAŢIONALĂ !
Haralambie VOCHIŢOIU,
Senator PP-DD de Valea Jiului
hari, cam lung drumul de la tarnacop la exeget. renunta la texte de genul asta, ti se protrivesc precum nuca in perete
papagal analfabet si needucat tu vorbeste de limba romana??????????? dar despre fraudarea fondurilor pe posdru cand vorbesti????? 5 milioane de euro de unde-i dai inapoi???? JILAVA este casa ta!!!!!@!@