Uniformele şcolare nu prea au succes în judeţ
În 16 septembrie, elevii vor intră în noul an şcolar. Deja, părinţii au început să-şi pregătească odraslele pentru acest eveniment, cumpărând rechizitele şcolare necesare. Dar, oare uniforma se regăseşte pe lista părinţilor?
Reminiscenţă din comunism?
Chiar dacă se doreşte ca uniforma să fie adoptată de către toate unităţile de învăţământ, numai o mică parte dintre acestea a fost de acord să o implementeze. În judeţul nostru, funcţionează 265 de şcoli şi, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Marta Mate, doar 54 de unităţi şcolare au introdus uniforma la clase, altele optând pentru legitimaţie şi ecuson. De cele mai multe ori, când vine vorba de haine, unităţile de învăţământ se lovesc de o serie de probleme, decizia aparţinând atât conducerii şcolii, cât şi comitetului de părinţi. În foarte multe cazuri, introducerea uniformei este catalogată de părinţi ca dovadă a unor reguli rămase din perioada comunistă. Aceştia consideră că odraslele lor nu trebuie îngrădite, ci trebuie să îşi exprime propria personalitate, aici intrând şi modul de a se îmbrăca.
Clasică sau personalizată?
În încercarea noastră de a vedea, totuşi, ce se poartă în materie de uniforme, am aflat că mai multe şcoli au optat pentru uniforma clasică, adică sarafan în carouri şi şorţuleţ pentru fetiţe, iar băieţeii să aibă cămaşă albă, vestă şi pantalon negru. Spre exemplu, Şcoala Gimnazială Densuş nu va mai avea uniformă pentru clasele V-VIII, în schimb, cei mici vor rămâne fideli uniformelor clasice, aceeaşi situaţie fiind şi la Liceul Teoretic Lupeni. Aici, clasele I-IV au deja obişnuitele uniforme, ciclul gimnazial şi liceal optând doar pentru ecuson. La polul opus se află Şcoala Gimnazială Nr. 3 Lupeni, unde, din spusele directorului, Victor Malagean, elevii din ciclul gimnazial poartă, de câţiva ani, cămaşă albastră şi cravată roşie, aceasta fiind imprimată cu emblema unităţii. În anul care urmează, conducerea unităţii de învăţământ va încerca să introducă uniforma personalizată şi la clasele primare. Un alt exemplu demn de urmat este şi cel al Colegiului Tehnic „Transilvania”, din Deva, unde directorul Sorin Demeter ne-a mărturisit că elevii de la clasele primare şi gimnaziale poartă uniforma formată din pantaloni sau fustă şi vestă în culorile galben şi albastru.
Pentru adoptarea uniformei şcolare este necesar ca fiecare unitate să organizeze o întâlnire cu comitetul de părinţi şi atunci se decide de comun acord dacă se introduce sau nu uniforma. Rezultatul pozitiv nu apare de fiecare dată, unul dintre motivele invocate fiind lipsa banilor. Părinţii se plâng că nu îşi pot permite să le cumpere copiilor cele necesare şi astfel, se renunţă la idee.
Si ce daca aminteste de perioada comunista!
Copiii trebuie sa creasca cu o moralitate si un simt civic adecvat. Astfel, daca fiecare e lasat sa poarte ce vrea, diferentele vor iesi la iveala.
Copiii mai instariti vor rade de cei care nu isi permit haine mai scumpe sau cu cine stie ce personaje din desene animate imprimate…
Nici un copil nu vrea sa fie bataia de joc a celorlalti!
„Tratamentele” discriminatorii din partea colegilor se tin minte toata viata!