Parlamentari hunedoreni, despre proiectul Roşia Montană: Un proiect cu prea multe bâlbâieli
Marea dispută pe tema proiectului Roşia Montană, gestionat inabil şi emoţional de Guvern, la presiunea străzii, ridică multe semne de întrebare privind capacitatea executivului de a gestiona mari investiţii, dar şi legate de semnalul de neseriozitate pe care România îl dă investitorilor din întreaga lume. Pentru că subiectul a devenit mai degrabă politic, decât economic, am încercat să aflăm cum este privit acest proiect de către câţiva parlamentari hunedoreni, întrebându-i cum vor vota şi care sunt argumentele alegerii lor.
Facilităţi, fără compensaţii suficiente
Deputatul liberal Carmen Hărău: „Punctul meu de vedere legat de proiectul Roşia Montană este subsumat punctului de vedere liberal. În plus, consider că am dat o dovadă de consecvenţă electorală. USL s-a declarat împotriva proiectului Roşia Montană înainte de a ajunge la putere. Trebuie să învăţăm cu toţii, noi, cei din clasa politică, dar şi electoratul, că promisiunile de campanie nu trebuie să rămână vorbe în vânt. Atunci, nici absenteismul la vot nu ar mai fi atât de mare şi nici reţinerea unor oameni oneşti de a face pasul spre politică n-ar mai exista, spre beneficiul tuturor. Noi, liberalii, nu am exclus exploatarea aurului, în sine, dar nu susţinem acest proiect legislativ. El este o colecţie de facilităţi acordate de statul român companiei RMGC, printr-o înşiruire de excepţii de la legislaţia europeană şi românească şi nu compensează în nici un caz pericolele pe care exploatarea aurului cu această tehnologie le prezintă pentru întreaga zonă. Fac un apel la inteligenţa politică a tuturor factorilor implicaţi politic din zona Munţilor Apuseni. Această dispută publică a atras atenţia asupra zonei. Ne-am cam bâlbâit. De fapt, clasa politică se cam bâlbâie de 14 ani, ceea ce creează obligaţii politice suplimentare faţă de oamenii care aşteaptă de ani mulţi un loc de muncă. S-a produs, în sfârşit, vizibilitatea de care Apusenii au nevoie. Sunt sigură că, exploatând cu înţelepciune momentul, putem atrage sprijin politic pentru realizarea unei dezvoltări cu adevărat durabile într-o zonă atât de dăruită de Dumnezeu cu frumuseţe naturală şi de străbunii noştri cu valori naţionale culturale”.
Un cartof fierbinte
Senatorul PP-DD Haralambie Vochiţoiu: „Eu şi grupul parlamentar al PP-DD susţinem că zăcământul de la Roşia Montană trebuie exploatat, nu jefuit. Nu trebuie trântit acest proiect pe masa parlamentului, doar pentru că aşa vrea prim ministrul Victor Ponta. Personal, am cerut în Parlament să se creeze o comisie care să clarifice toate aspectele discutabile ale acestui proiect, în acest fel fiind de acord ca noi, parlamentarii, să luăm din mâna premierului Victor Ponta acest cartof fierbinte. Voi vota pentru acest proiect, doar dacă vor fi rezolvate două cerinţe obligatorii: proprietatea zăcământului să fie a statului român, în aşa fel încât să existe garanţia că acesta este exploatat corect, şi să primim asigurarea că toate cianurile provenite din procesul de exploatare vor fi aduse în stadiul de a nu mai reprezenta un pericol pentru mediu şi viaţa oamenilor.”
Statul trebuie reprezentat corect
Deputatul liberal Bogdan Ţîmpău: „Proiectul de lege trimis de guvern în Parlament presupune lucruri care sunt în afara cadrului legal, în sensul că RMGC primeşte facilităţi prea mari, pe care nu le-a primit nici un alt investitor. Or, eu consider că avem în România un cadru legal suficient de solid, în care orice societate comercială trebuie să se conformeze, fără discriminări. De asemenea, până nu văd un răspuns clar din partea Ministerului Mediului, nu voi vota «pentru». Consider că este inacceptabil faptul că ministrul Mediului a declarat că va da acord de mediu după ce proiectul va fi votat de parlament, or, în mod normal, chiar specialiştii acestui minister ar trebui să ne asigure dinainte că sunt respectate toate condiţiile necesare. Eu nu sunt împotriva acestui proiect, ci sunt împotriva unui proiect din care lipsesc nişte asigurări clare, între care aceea că statul este reprezentat corect în această afacere. În condiţiile de acum, voi vota «împotrivă»”.
Vot pentru locuri de muncă
Deputatul social-democrat Laurenţiu Nistor: „Nu am nici o rezervă în a spune că eu voi vota pentru acest proiect. Raţiunea pentru care susţin proiectul Roşia Montană este simplă: dacă nu vom realiza investiţii de asemenea anvergură, nu vom crea locuri de muncă, or, locurile de muncă sunt o mare problemă în România. Dacă refuzăm astfel de investiţii ce aduc bani şi locuri de muncă, nu vom reuşi niciodată să rezolvăm problemele mari pe care România le are”.
Cand interzici dreptul la munca intr-o zona defavorizata , este ca si cum ai obliga cetatenii la infometare zilnica .
Dragilor mei
De ce nu se spune nimic despre exploatarea de la Certej.
E tot aur si dupa cate am priceput e tot cu cianuri ?
Deoarece Alba a fost (si este) un judet PDL-ist deci cei care au luat caimacul au fost de-ai celor de dinainte si nu cine trebuie ?
De ce nu se cauta vinovati si in judetele Covasna si Harghita unde s-au devalizat paduri inregi – doar s-au creat o multime de locuri de munca.
Eu cred ca nu conteaza neaparat momentul (sa castigam ceva pt. 5-10 sau 20 ani)conteaza si ce lasi in urma pt copii si nepotii tai (Moldova nu e a mea ci a urmasilor, …..- Stefan Cel Mare).
„Cum devii milionar pana la 1 octombrie, in 3 pași!
Aseară m-a sunat Radu Moraru, cu un plan uluitor: de imbogatire masiva, fulgeratoare si total fara risc.
Dar nu pentru noi doi. Nu pentru românul de rand, “pulimea”. Ci pentru parlamentarii români:
Dupa mitinguri si dupa anunturile lui Ponta si Antonescu ca “gata cu proiectul”, actiunile Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) s-au prabusit ieri cu 70%. Acum sunt gunoi.
DAR…valoarea lor depinde de votul parlamentarilor români! Gunoiul de azi poate sa devina aur curat pe 17 septembrie. DACA parlamentarii voteaza pentru proiect.
Esti parlamentar? Bagi azi 100.000 de euro in actiuni prabusite. Maine votezi pentru proiect si brusc ai 300.000. Bagi un milion? ai trei milioane. E o ocazie unica in viata!
Iar riscul pentru parlamentari e ZERO! Pentru ca au imunitate pe ceea ce voteaza in Parlament. Sigur, e o manipulare a Bursei, la nivel nemaiauzit. Dar pot foarte simplu sa cumpere actiuni prin intermediari si sa spuna dupa aia: am votat pentru locuri de munca!”
sursa-Capitalism pe Paine-
E timpul sa plece acesti hoti ai Romaniei.fara cianura!fara canadieni.