Vizitã de lucru, de Ziua Recoltei
Volodia Macovei
Vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a efectuat o vizită în judeţul Hunedoara, participând şi la deschiderea Zilei Recoltei, ediţia a doua, eveniment organizat de municipalitatea deveană. Ministrul Daniel Constantin a participat şi la o dezbatere cu fermieri din judeţ.
Discuţii cu fermieri
Programul vizitei ministrului Agriculturii a fost extrem de dens. El a cuprins o discuţie cu primarul Devei, Petru Mărginean, o dezbatere publică, la care au participat fermieri hunedoreni, şefi de instituţii şi politicieni, între care subprefectul Vasilică Potecă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloţ, parlamentarii hunedoreni Laurenţiu Nistor, Natalia Intotero, Cosmin Nicula şi Bogdan Ţîmpău, şeful Direcţiei Agricole, Ioan Furcă, şi şeful APIA Hunedoara, Marcel Socol.
La discuţiile cu fermieri şi şefi de instituţii de profil din judeţul Hunedoara, ministrul Daniel Constantin a făcut o figură frumoasă, fiind printre puţinii miniştri care au trecut pe la noi, care au fost în stare să-şi lămurească interlocutorii şi să demonstreze că ştie ce se întâmplă în domeniu şi la minister, lucru recunoscut, fără coloratură politică, de majoritatea celor care i-au adresat întrebări. A fost o ocazie bună pentru ministru să descopere că, între lege şi normative, ţinute din scurt la centru, şi aplicarea acestora în teritoriu, există mari diferenţe, fermieri hunedoreni reclamând aplicarea nu prea dreaptă a acestora. Daniel Constantin s-a arătat deschis şi chiar i-a îndemnat pe fermierii hunedoreni să semnaleze tot ce este în neregulă, promiţând inclusiv că va trimite controale de la guvern, acolo unde legea este interpretată după ureche.
Sprijin pentru tineri
În cadrul întâlnirii cu fermierii, ministrul Agriculturii a ţinut să puncteze câteva veşti pe care le-a considerat de interes pentru agricultori, dar şi pentru cei care ar fi dispuşi să se apuce de agricultură. Una dintre ele vizează direcţionarea ajutorului statului către fermierii care fac afaceri serioase şi către tineri, interesul pentru agricultura de subzistenţă devenind mult mai mic.
„Încercăm să negociem în aceste zile să nu stimulăm fermierii care au între 1 şi 5 hectare, pentru că o plată mai mare pentru aceştia ar însemna rămânerea lor într-o zonă de subzistenţă. Obiectivul politic este să-i stimulăm să se asocieze şi să iasă din această zonă care, practic, nu asigură progres. O altă facilitate pe care o acordăm vizează ca tinerii până în 40 de ani să primească cinci ani o plată cu 25 la sută mai mare decât ceilalţi fermieri, pentru o suprafaţă de teren între 25 şi 90 de hectare. Urmează ca România să negocieze şi să stabilească această suprafaţă. De asemenea, tinerii vor fi stimulaţi să se instaleze în mediul rural, cu o plată care poate ajunge până la 70 de mii de euro, mai exact, între 40 şi 70 de mii de euro. Urmează să stabilim care va fi această alocare”, a declarat Daniel Constantin.
Un gest de toată jena
Un moment penibil, în timpul întâlnirii cu fermierii, a fost acela în care Ioan Cristea, proaspăt membru al Partidului Noua Republică, filiala hunedoreană, a repetat gestul din parlament al şefului său de partid, Mihail Neamţu, punând în faţa ministrului o pungă cu monede de 10 bani. Momentul, departe de a reprezenta un protest autentic, întâlnirea fiind cu totul în afara politicii şi constituind o dezbatere serioasă, a fost taxat drept un gest jenant de majoritatea participanţilor, interesaţi de agricultură, nu de paradă politicianistă pe modelul Vadim Tudor.
Popas printre bunătăţi
După întâlnirea cu fermierii hunedoreni, ministrul Daniel Constantin a vizitat standurile de la Cristur, amenajate pentru a marca ediţia a doua a Zilei Recoltei, eveniment organizat de municipalitatea deveană. Ministrul, însoţit de primarul Devei, Petru Mărginean, şi de şeful CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, alături de alţi politicieni şi şefi de instituţii hunedorene, a poposit la majoritatea standurilor, pline de bunătăţi, discutând cu producători din diverse zone, gustând din produse, şi interesându-se punctual despre problemele fermierilor.
Dincolo de vizita ministrului, trebuie spus, o surpriză a acestei sărbători a fost, de departe, ciorba din trei feluri de peşti, realizată exemplar de o echipă de bucătari din Ungaria.