Actualitate

Ruptu-n figuri pe ban european

volodiaÎn perspectiva sesiunii de finanţare europeană 2014 – 2020, laboratoarele USL au întocmit o schiţă a viitorului Acord de parteneriat care, în forma finală, ar trebui să fie gata prin decembrie. Acest acord va reprezenta documentul pe baza căruia vom primi, de la Comisia Europeană, fonduri de aproape 40 de miliarde de euro. Schiţa aceasta este, de fapt, o poveste despre putere, influenţă şi ţinte de lux, aducătoare de bani celor ce vor mânui fondurile comunitare. Să urmărim doar câteva din ideile USL despre destinaţia banilor europeni în următorii ani.
Extrem de amuzantă mi se pare promisiunea Executivului român că, în perioada 2014 – 2020, vor fi atraşi o mulţime de bani europeni pentru cercetare, „dezvoltarea infrastructurii de cercetare publice şi private”. Această promisiune reprezintă culmea demagogiei. Nu cu mult timp în urmă, de exemplu, cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Utilaj Petrolier cereau „eutanasiere colectivă”, după ce nu şi-au primit salariile timp de trei ani. Institutul Cantacuzino, singurul din România în care se produceau vaccinuri şi seruri pentru milioane de oameni, cel mai important centru de cercetare din Estul Europei, e distrus de indiferenţa guvernanţilor. Staţiuni de cercetare în agricultură, cu rezultate extraordinare pe plan internaţional, au fost distruse. Şi exemplele continuă.
Conform schiţei de tras bani europeni, guvernul ar mai vrea fonduri nu să scape România de sărăcie, ci pentru „e-guvernare”, „cloud-computing”, servicii online de lux de vârât prin instituţii. Am văzut deja bani aruncaţi pe fereastră pe tot felul de dispozitive pe care amărâtul de şomer nu îşi găseşte de muncă, dar se poate juca, dând din degetuţe, dacă tot nu are altă treabă, costisitoare şi inutile, în condiţiile în care nimeni nu creează locuri de muncă.
Mai vor guvernanţii bani pentru vindecarea la distanţă, pe net adică, în ideea că, dacă tot nu are omul bani de pastile, măcar moare în patul lui, fără să cheltuie banii Sănătăţii. O mulţime de gogoriţe aducătoare, însă, de şpagă prin implementare.
Despre putere şi influenţă, amintite la început, e simplu. În viitorii ani, capacitatea de a mânui banul european se va concentra doar la vreo două-trei ministere şi, mai ales, la preşedinţii de consilii judeţene. Avem un viitor de toată jena.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura