Încă un punct de atracţie în judeţul Hunedoara. Cetatea Mălăieşti va intra în circuitul turistic la primăvară
În această primăvară, cetatea de la Mălăieşti, din comuna Sălaşu de Sus, ar putea intra în circuitul turistic. Cel puţin aşa speră edilii comunei, lucrările fiind în stadiu avansat şi organizându-se inclusiv o licitaţie publică pentru achiziţionarea dotărilor necesare, licitaţie care va fi finalizată la sfârşitul acestei luni.
Un proiect generos
Cetatea Mălăieşti din comuna Sălaşu de Sus a fost construită de familia de cneji Sărăcin, în secolul XIV. Ea a avut, la început, turnul donjon cu bază rectangulară, cu o înălţime de 11 m, cu pereţi groşi de 1.5 m şi ferestre înguste, acesta având o dispunere pe 3 nivele. Din studiile specialiştilor, se pare că respectiva cetate medievală a fost folosită până în secolul XVII, devenind, în timp, o ruină.
Reabilitarea cetăţii, un proiect ambiţios şi care va valoriza turistic întreaga zonă, se face pe bani europeni, investiţia fiind de peste 5 milioane de lei, din care aproape 4 milioane de lei sunt pentru lucrări de restaurare şi reabilitare, iar 1,1 milioane de lei folosesc pentru amenajarea căilor de acces. Lucrările au fost atribuite, în urma licitaţiei, în 1 februarie 2013, unei societăţi comerciale din comuna Vorţa. Contribuţia comunei Sălaşu de Sus la proiect este de aproximativ 600.000 de lei.
În fapt, acest proiect special include refacerea şi consolidarea zidurilor cetăţii, realizarea unui circuit interior de vizitare, branşare la energie electrică, iluminat arhitectural, amenajarea de căi de acces, şi construirea unei parcări.
În urma altei licitaţii, atribuite în 27 februarie 2013, pentru aproape 65.000 de lei, o firmă din Reghin a fost aleasă pentru a furniza servicii de promovare a proiectului, în vederea introducerii cetăţii în circuitul turistic.
O cetate medievală cu tot ce-i trebuie
În 15 ianuarie 2014, comuna Sălaşu de Sus a publicat un anunţ de licitaţie, pentru achiziţionarea dotărilor necesare cetăţii Mălăieşti, suma estimată pentru acestea fiind de aproape 152.000 de lei. Dotările care se doresc a fi achiziţionate vor transforma cetatea într-un adevărat muzeu medieval.
Astfel, conform fişei tehnice din documentaţia de licitaţie, vor fi achiziţionate o panoplie pentru arme, o armură medievală, steaguri cu tematică heraldică, de luptă sau de breaslă, având diferite dimensiuni, pictate manual sau brodate, pe suport textil, scut, coif, cămaşă de zale, o sobă rudimentară de gătit, un clopot, farfurii din lut ars, linguri din lemn, un pătuţ de copil, mese, scaune şi bănci din lemn masiv, lance, buzdugan, bici de luptă, halebarde, sabie, costum medieval, obiecte casnice şi de mobilier şi altele.
Nu lipsesc dotările moderne, între care un telescop, cu ajutorul căruia vor putea fi admirate împrejurimile, cu adevărat spectaculoase, mobilier de expoziţie, şi chiar o staţie de amplificare cu boxe. Primarul comunei Sălaşu de Sus, Sorin Marica, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că speră ca tot ce mai este de făcut, inclusiv mobilarea şi dotarea cetăţii, să se termine în luna mai a acestui an.