Un inspector de la Primãria Baru, declarat incompatibil de ANI
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a făcut public, ieri, încă un caz de incompatibilitate, de această dată în comuna Baru. Este vorba de un inspector la Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei comunei, Cornel Revitea.
Şi la Primărie, şi la composesorat
Inspectorul de la Baru a fost declarat de ANI în stare de incompatibilitate, deoarece, în paralel cu funcţia deţinută în cadrul Primăriei, la Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, din data de 21 aprilie 2003, el deţine şi funcţia de secretar al Asociaţiei Composesorale „Izvoarele” Baru, „persoană juridică privată cu scop lucrativ şi cu obiect de activitate într-un domeniu aflat în legătură indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public”.
Aşa cum arată ANI, inspectorul Revitea „a încălcat dispoziţiile art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate […] în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul […] privat […]”, precum şi dispoziţiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „[…] Funcţionarii publici […] pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public […] potrivit fişei postului”.
Trei ani fără funcţie publică
ANI anunţă că inspectorul Cornel Revitea a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Se pare că inspectorul de la Baru nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
Aşa cum specifică ANI în informarea publică, referitoare la acest caz, considerat abatere disciplinară, sancţiunea ce se va lua, la nivelul autorităţii locale, este urmată de decăderea din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării din funcţie, destituirii sau încetării de drept a mandatului.
Primarul comunei Baru, Daniel Răducanu, a declarat, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, că nu este informat asupra acestui caz: „Nu ştiu nimic despre această decizie a ANI, dar voi verifica, să vedem care este situaţia, poate a fost vorba de o greşeală de informare care ar putea fi contestată. Voi verifica despre ce este vorba.”