Troienita fericire
„Ziua ninge, noaptea ninge, dimineaţa ninge iară/ Cu o linişte deplină, ni se-mbracă mândra ţară!”. Această şugubeaţă folosire a versurilor lui Alecsandri e doar adaptare la realitatea românească. Pentru prima dată, în mod serios, în această iarnă, a nins. A nins cu ciudă, parcă pentru a recupera Crăciunul uscat, măsluit cu exces de sarmale, ninsoare ca un cazacioc îndrăcit peste iarna noastră. Şi, conform obiceiului românesc din ultimele două decenii, de la prima ninsoare, România a încremenit şi asistă neputincioasă la importul de alb.
Absolut normal, drumurile au început să fie închise, maşini şi oameni exersând statul pe loc, în frig, în aşteptarea autorităţilor încremenite cu umerii în sus. De la an la an, am observat că, înţelegând perfect mersul lucrurilor, românii prinşi de nămeţi pe şoselele patriei apelează mai rar la tulburătorul 112, preferând să sune pe la televiziuni şi ziare, şansele de a fi descoperiţi şi recuperaţi din vifor fiind mult mai mari.
Evident, iarna grea ne prinde nepregătiţi. S-au alocat sume uriaşe pentru pregătirile de iarnă. Ce folos? S-au prezentat sute de maşini de intervenţie achiziţionate pe sume uriaşe. Şi? Toate comandamentele de iarnă sunt încărcate ochi de atribuţiuni dintre cele mai copleşitoare. Ei, şi? Te pui cu doamna iarnă, atunci când are chef de glume sinistre?
O ştire fabuloasă, însă, bate toate aceste nefericite alunecări: „Senatorul PSD Ion Chelaru a declarat, ieri, că şedinţa Comisiei de revizuire a Constituţiei, programată pentru luni (astăzi, n.n.), a fost amânată pentru data de 3 februarie, din cauza condiţiilor meteorologice”. Ei, da, aşa mai merge. Cel mai probabil, noua sesiune parlamentară va fi amânată pentru luna iunie, o zi, două înainte de vacanţă, şedinţele de guvern vor fi amânate pentru după 8 martie, să se sară şi oferirea de flori colegelor, iar alegerile europarlamentare ar putea fi amânate pentru noiembrie, să fie cuplate şi cu referendumul privind revizuirea Constituţiei şi cu prezidenţialele.
Dacă mă gândesc bine, după tot vacarmul de la sfârşitul anului 2013 şi plesneala constituţională de la începutul lui 2014, politicienii puterii aveau nevoie de o pauză. Să mai zică unii şi alţii că se dau bani degeaba la biserici!