ActualitateFlash

Minerii cer actualizarea sporului de pericol

Minerit,  minieri, miner, exploatare, mina, subteran. Foto MediafaxAdriana Năstase

Minerii din Valea Jiului solicită administraţiei Complexului Energetic Hunedoara (CEH) actualizarea sporului de pericol pentru munca în subteran, la valoarea salariului minim pe economie, aşa cum este prevăzut în contractul colectiv de muncă. În caz contrar, liderii sindicali ai minerilor susţin că nu exclud, organizarea de proteste în Valea Jiului.

Vor să organizeze referendum
Biroul Executiv al Sindicatului „Muntele’”, organizaţie sindicală ce reuneşte 3.700 de mineri de la exploatările Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, a decis ieri să-i consulte pe ortaci, printr-un referendum, dacă este oportun să se organizeze o acţiune de protest, prin care minerii să-şi transmită nemulţumirile, în caz că administraţia CEH nu va găsi soluţiile necesare majorării sporului de pericol cu 150 de lei.
„Vom organiza un referendum prin care salariaţii vor răspunde dacă sunt de acord cu organizarea unui miting de protest, în cazul în care nu vom reuşi creşterea sporului de pericol de la 700 de lei, la 850 de lei, corespunzătoare salariului minim pe economie. În contractul colectiv de muncă se arată că sporul de pericol pentru munca în subteran este egal cu salariul minim pe economie şi de aceea, solicităm respectarea acestei prevederi”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele”.
Potrivit liderului sindical amintit, consultarea minerilor în privinţa organizării acţiunii de protest va avea loc, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare, referendumul urmând să se desfăşoare în sălile de apel ale exploatărilor miniere, la intrarea în schimb. În funcţie de rezultatele referendumului, va fi stabilită data la care ar putea avea loc mitingul de protest.

Au început discuţiile cu administraţia
În cursul zilei de ieri, conducerea Sindicatului „Muntele” a avut o primă rundă de discuţii cu administraţia Diviziei Miniere din cadrul CEH, solicitând găsirea de soluţii pentru actualizarea sporului de pericol.
De subliniat că plata sporului de pericol pentru munca în subteran a reprezentat principala cauză a protestelor minerilor ce au avut loc şi în primăvara anului 2012, atunci, ortacii stând în grevă timp de mai multe zile. În timpul protestelor din 2012, minerii chiar au avut o tentativă de a pleca, pe jos, spre Capitală, însă au fost opriţi de jandarmi la intrarea pe Defileul Jiului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura