Salzburg, oraşul lui Mozart
Salzburg este indiscutabil unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Europei atât din punct de vedere arhitectonic cât şi al peisajelor ce pot fi admirate aici. Farmecul nemăsurat face din Salzburg, peste care se apleacă umbra celui mai iubit fiu al său, Mozart, un oraş favorizat de divinitate. Indiferent ce adjective s-ar folosi, Salzburg este şi va rămâne unul dintre cele mai încântătoare oraşe ce pot fi întâlnite într-un periplu european.
Oraşul, cu o populaţie de aproximativ 150.000 de locuitori, se găseşte la poalele unui deal stâncos ce se numeşte Monchsberg, în vârful căruia se află masiva fortăreaţă Hohensalzburg. Altstadt (oraşul vechi) se găseşte în spaţiul dintre stânci şi malul stâng al râului. Dincolo de râu, oraşul devine tot mai modern pe măsură ce ne îndepărtăm de Castelul Mirabell şi grădinile sale spre magazinele şi clădirile de birouri de lângă gară.
Când şi cum să vizitezi Salzburg
Salzburg este un oraş ce poate fi vizitat tot timpul anului, deşi luna noiembrie spre exemplu poate fi o perioadă cam monotonă. Foarte multă lume preferă sezonul din perioada Crăciunului, când zăpada, colindele şi pieţele de Crăciun fac oraşul irezistibil. Salzburg este recunoscut pentru ploile sale care pot apărea din senin în orice perioadă a anului, aşa că turiştii care vin aici trebuie să-şi aducă cu ei şi o umbrelă. Din fericire însă, Salzburg are destule atracţii turistice şi obiective ce pot fi vizitate şi atunci când plouă.
În Salzburg, cei mai mulţi români se duc cu maşina, oraşul fiind legat de Viena şi de Munchen prin autostrăzi. De la Viena la Salzburg se poate ajunge şi cu trenul în aproximativ 3 ore. Oraşul dispune şi de un aeroport foarte modern şi bine dotat spre care există şi zboruri directe din România.
Pentru a vizita Salzburg nu este nevoie decât de două sau maximum trei zile, dacă nu doriţi să mergeţi şi la obiective turistice din afara oraşului. Dacă petreceţi două nopţi în Salzburg ar trebui să aveţi timp destul pentru a vă face o idee despre frumuseţile pe care le are de oferit. Oferta de cazare în Salzburg este foarte bogată, deoarece zona este şi una de schi, aşa că puteţi găsi cazare pentru toate buzunarele şi care să satisfacă toate cerinţele turiştilor.
Atracţii şi obiective turistice
Mulţi turişti ar putea fi atraşi în Salzburg de faptul că aici s-a filmat “Sunetul Muzicii”. Există tururi şi excursii care prezintă turiştilor nişte peisaje ce le taie respiraţia, exact ca cele văzute în celebrul film. Desigur, punctele turistice şi din Salzburg care au legătură cu Mozart sunt la mare căutare, dar tot oraşul este presărat cu obiective turistice ce merită explorate. Vă prezentăm, în continuare pe cele mai importante.
Fortăreaţa Hohensalzburg este cea mai importantă fortăreaţă din centrul Europei, un castel ce degajă forţă, situat într-o poziţie favorabilă şi cel mai important obiectiv turistic din Salzburg. Fortăreaţa Hohensalzburg este obiectivul turistic din Salzburg ce trebuie vizitat neapărat dacă vă aflaţi în vacanţă aici.
Muzeele Mozart. Salzburg n-ar fi Salzburg, dacă locurile legate de Mozart n-ar fi exploatate la maximum de industria turistică din oraş. Există două muzee memoriale Mozart în Salzburg: unul în locul în care s-a născut marele geniu şi celălalt în locul unde a trăit.
Castelul şi fântânile Hellbrunn. Clădirea principală a Castelului Hellbrunn (care de fapt este mai mult un conac decât un palat – este totuşi unul dintre cele mai importante obiective turistice din Salzburg), a fost construită între anii 1613 şi 1615. O alee foarte lungă leagă Hellbrunn de oraşul Salzburg. Faima Palatului Hellbrunn a fost dată de grădinile şi de fântânile ce se găsesc aici. În parcul castelului există puţuri, fântâni, iazuri, cinci grote artificiale, sculpturi şi statui.
Palatul Mirabell, această capodoperă în stil baroc, a fost iniţial construită sub numele de Castelul Altenau sub conducerea Prinţului Arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau în anul 1606. A fost conceput ca un cadou pentru concubina sa Salome Alt şi este în special cunoscut pentru grădinile sale splendide.
Salzburger Dom (Catedrala din Salzburg) este situată în piaţa care-i poartă numele – Domplatz – Piaţa Catedralei – se găseşte chiar în faţa Domului din Salzburg şi este îngrădită de Castelul Residenz şi de Mănăstirea Sf. Petru. Întreaga istorie a oraşului Salzburg se regăseşte în Domul Catedralei din Salzburg. De la Sfântul Francis la epitafele mai multor Prinţi Arhiepiscopi, şi de la Sf. Rupert şi Sf. Virgil la alegorii religioase. Printre toate aceste figuri şi scene religioase şi istorice se poate citi o inscripţie: “Notas mihi fecisi vias vitae” – Tu mi-ai arătat drumul vieţii.
Palatul şi Galeria Residenz. Alături de Fortăreaţa Hohensalzburg şi de Salzburger Dom, Palatul Residenz este probabil cel mai important obiectiv turistic şi istoric din Salzburg. Acest palat baroc era reşedinţa oficială a Prinţilor Arhiepiscopi de Salzburg până când oraşul a devenit parte a Austriei. Astăzi, Palatul Residenz conţine colecţia de artă numită “Residenzgalerie” şi este folosit de Universitatea din Salzburg dar şi în timpul Festivalului Salzburg.
Aleea Getreidegasse este cea mai aglomerată stradă din oraş, având multe magazine, foarte scumpe faţă de restul oraşului. Şarmul străzii Getreidegasse, probabil cea mai faimoasă stradă de cumpărături din oraş, nu este dat doar de casele înalte şi foarte apropiate şi de magazinele ispititoare, ci şi de pasajele romantice şi curţile interioare.
Mânăstirea Sf. Petru este cea mai veche mânăstire din lumea germanică. Există oameni care susţin că este cea mai veche mănăstire activă permanent de la nord de Alpi. Mănăstirea a fost repusă pe picioare de Sf. Rupert în anul 696. Cartierul din jurul mănăstirii benedictine Sf. Petru este cel mai vechi cartier din Salzburg.
Haus der Natur se afla situat de-a lungul râului Salzach în apropiere de Biserica Sf. Blasius şi de Anton-Neumayr-Platz. Este un muzeu amplu de istorie a naturii cu accente pe aspectele locale şi regionale, dar cu o gamă foarte variată de expoziţii.
Câteva informaţii utile pentru turişti
Aeroportul Salzburg se află la numai jumătate de oră distanţă de mers cu autobuzul de centrul oraşului şi de aici există curse spre multe destinaţii din toată Europa şi Austria. Există şi zboruri din România spre Salzburg, majoritatea însă cu escală.
Oraşul Salzburg este bine legat de reţeaua de cale ferată. De la gara centrală pleacă trenuri din oră în oră spre Viena. Drumul durează aproximativ trei ore şi jumătate. Până în Munchen, trenul face cam două ore. De la Hauptbahnhof (Gara Centrală) mai puteţi lua trenuri şi spre Linz sau Innsbruck, care circulă şi ele destul de des.
În Salzburg, majoritatea românilor preferă să se ducă cu maşina. Acest lucru se datorează şi reţelei de autostrăzi care leagă Salzburg de alte oraşe. Există trei autostrăzi care converg în Salzburg şi formează un cerc în jurul său. A1 de la Linz, Viena şi estul Austriei, A8/E52 dinspre vest şi de la Munchen şi A10/E55 din sud, de la Villach. Pentru cei care doresc să ajungă în Tirol, cea mai bună rută este drumul din Salzburg spre Bad Reichenhall din Germania, ce continuă spre Lofer şi St. Johann din Tirol.
Locurile de parcare sunt limitate şi mare parte a centrului vechi este zonă pietonală, aşadar ar fi mai puţin indicat să veniţi cu maşina până aici. Cea mai mare parcare din centru este Altstadt Garage. Tarifele de parcare sunt mai ieftine pe străzile cu automate de tichete (zone albastre).
Cardul Salzburg oferă intrare gratuită la muzeele din Salzburg, utilizarea gratuită a funicularului fortăreţei, precum şi transport inclus în interiorul oraşului. Posesorii Cardului Salzburg pot, de asemenea, profita de numeroasele discounturi la concerte, spectacole la teatru sau excursii în vecinătatea Salzburgului. Cu ajutorul Cardului Salzburg puteţi beneficia şi de foarte multe reduceri la închirieri de maşini, închirieri de biciclete, diverse cursuri şi tururi sau excursii. Cardul poate fi achiziţionat de la hoteluri sau de la orice punct de informare turistică.