Seminar de fiscalitate organizat la Deva . O nouă mentalitate privind consultanţa
Un seminar specializat pe fiscalitate a avut loc sâmbătă, la Deva, în organizarea Camerei Consultanţilor Fiscali, în parteneriat cu Casa de Audit Corvinia SRL. Ideea seminarului a fost aceea de a face cunoscute noutăţi de ultimă oră în domeniu, dar şi identificarea unor soluţii folositoare mai ales mediului de afaceri.
Noutăţi şi soluţii practice
La eveniment au participat Ionelia Vişan, vicepreşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali din România, Alice Gheorghiu, director general adjunct ANAF, Daniela Tănase, şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice, Doru Petru Dudaş, director general în acelaşi minister, şi Aurel Şendroni, manager al Casei de Audit Corvinia. Alături de aceştia, au fost prezenţi oameni de afaceri din judeţul Hunedoara, specialişti în finanţe şi contabilitate, consultanţi fiscali, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice, între care Mihai Mica, administratorul municipiului Deva şi Dan Stoian, administratorul judeţului Hunedoara.
Moderate de Ionelia Vişan, dezbaterile s-au centrat pe teme principale: „Noutăţile privind procedura fiscală”, „Modificări ale Codului fiscal în domeniul TVA” şi „Fiscalitatea de ultimă oră”. Specialiştii în fiscalitate au încercat să prezinte şi diverse soluţii practice pentru aplicarea corectă şi eficientă a modificărilor în domeniu.
Ajutor pentru societăţile comerciale
Vicepreşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali din România, Ionelia Vişan, a declarat că, în condiţiile în care directivele fiscale dinspre Uniunea Europeană se modifică des, consultanţa fiscală dobândeşte un rol din ce în ce mai important. Ea spune că, în cazul unei societăţi comerciale, administratorul poate stabili propria politică fiscală, în concordanţă cu ţintele propuse, iar această politică fiscală, dacă este elaborată cu sprijinul unui consultant fiscal, poate reprezenta un câştig important pentru firmă, în condiţiile în care o politică fiscală greşită poate aduce prejudicii mult mai mari decât cheltuielile cu consultanţa de specialitate. Un alt element de siguranţă, adus de consultanţa fiscală, ar fi acela al folosirii specialistului în fiscalitate în timpul controalelor, astfel încât să fie eliminate posibilele erori în control sau chiar clarificarea unor probleme pe loc. De asemenea, Ionelia Vişan a ţinut să precizeze că există eforturi deosebite, din partea specialiştilor, pentru clarificarea regulilor fiscale, idealul fiind acela de a se ajunge la eliminarea, pe cât posibil, a interpretărilor multiple ale legislaţiei în domeniu.