Vancouver, cel mai prietenos oraş din lume
Vancouver este cel mai mare oraş din provincia canadiană Columbia Britanică, fără a fi capitala provinciei. Situat în sud-vestul Canadei, este cel mai mare oraş canadian la vest de Toronto. Are peste două milioane de locuitori cu suburbiile, şi în 2010, a găzduit Jocurile Olimpice de Iarnă. Vreme de cinci ani consecutiv, Vancouver a fost catalogat drept cel mai bun oraş din lume pentru a locui, din punct de vedere al stabilităţii, sistemului de sănătate, culturii, mediului, educaţiei şi infrastructurii, potrivit unui studiu publicat de Economist Intelligence Unit.
Obiective şi atracţii turistice
Gastown este un cartier cu o arhitectură foarte pitorească, locul unde acest oraş a luat naştere. Cartierul a fost botezat după “Gassy Jack Deighton, un marinar din Anglia, care a venit aici în 1867, pentru a deschide primul bar din această regiune. Gastown este astăzi înscris pe o listă a locurilor cu însemnătate istorică pentru Canada şi încearcă să prezinte turiştilor o părticică din farmecul zilelor de început ale oraşului. Este plin de restaurante, baruri şi magazine de suveniruri, reuşind să atragă o mulţime de turişti şi localnici de-o potrivă. Cea mai mare parte a clădirilor istorice din Gastown se găsesc pe Water Street şi tot aici este şi toată agitaţia. Printre cele mai căutate locuri de către turişti, se numără ceasul cu aburi care se află tot pe Water Street şi care este o adevărată emblemă a oraşului Vancouver.
Stanley Park. Canadienii iubesc multe lucruri şi se şi mândresc cu ele. Printre aceste lucruri se numără siropul de arţar (copac al cărui frunză se afla chiar pe steagul ţării), sporturile de iarnă, somonul şi natura în general, fie că este vorba de păduri, lacuri, urşi grizly sau elani, munţi sau ocean, toate se află foarte aproape de inima oricărui canadian. Şi din cauză că iubesc natura, canadienii din Vancouver se mândresc cu Stanley Park, care este cel mai mare parc urban din America de Nord. Peisajele pe care le puteţi vedea din Stanley Park sunt cu adevărat unice şi vă pot rămâne întipărite în minte pentru multă vreme. De aceea, recomandăm tuturor celor care ajung în Vancouver să meargă şi la o plimbare prin parcul Stanley.
Lions Gate Bridge este un pod impunător care uneşte Stanley Park de North Vancouver. Noaptea, podul este luminat foarte frumos, însă pentru şoferi poate fi un adevărat coşmar, fiind deseori un loc în care se produc ambuteiaje.
Whistler şi Blackcomb. Localitatea Whistler este o staţiune fermecătoare care freamătă de turişti pasionaţi de ski şi snowboarding din noiembrie şi până la sfârşitul lui mai, pentru ca mai apoi, locul lor să fie luat de pasionaţii de mountain biking şi hiking. Dacă nu schiezi, te poţi plimba cu telecabina din Whistler Village până pe Whistler Mountain şi apoi din vârful muntelui Whistler până pe Blackcomb, muntele vecin. Sistemul de gondole este cel mai lung din lume, iar priveliştea din telecabină suspendată la peste 1.800 de metri înălţime, deasupra văii care desparte cei doi munţi, este unică. Whistler Village este un sat de vacanţă plin de hoteluri şi cabane cochete. Pentru skiori, Whistler este cu siguranţă un adevărat paradis, cu zeci de kilometri de pârtii de toate dificultăţile şi o infrastructură perfect pusă la punct.
The Lookout. Între cartierele Downtown şi Gastown, se găseşte un obiectiv turistic, care în funcţie de vreme, poate fi o atracţie cu adevărat impresionantă. În vârful unui turn din Downtown, se găseşte un disc unde puteţi să urcaţi cu un lift din sticlă. Discul oferă o panoramă de 360 de grade asupra oraşului, golfului şi munţilor, dar şi informaţii despre tot ceea ce puteţi vedea.
Capilano şi Suspension Bridge. Capilano este un parc natural de-o frumuseţe aparte, care are trei atracţii principale- Podul Suspendat, Treetop adventure şi Cliffrock.
Unde facem shopping
Pentru cumpărături, în Vancouver vă recomandăm cele mai importante două zone: Robson Street şi Pacific Center. Robson Street este o stradă ce se întinde pe aproximativ un kilometru, cu magazine pe ambele părţi, care-şi expun mărfurile în vitrine frumos colorate. Pacific Center este un centru comercial din Downtown, care se întinde pe 2-3 nivele răspândite în mai mulţi zgârie-nori. Trecerea între aceşti zgârie-nori se face prin pasarele sau pasaje subterane, astfel că nu părăsiţi niciodată mall-ul, deşi vă deplasaţi între mai multe clădiri.
Unde mâncăm
Vancouver este un etalon pentru life-style între oraşele lumii, iar zona din centrul oraşului abundă de baruri şi restaurante care îşi tentează potenţialii clienţi cu preparate dintre cele mai variate. Din numeroasele restaurante, două se remarcă în mod deosebit: Joe Fortes Şea Food & Chop House şi The Keg Steakhouse and Bar. Aşa cum sugerează şi numele, fructele de mare şi peştele sunt printre preparatele cele mai căutate la Joe Fortes. La The Keg, restaurant ce se află foarte aproape de Joe’s, mâncărurile sunt ceva mai uzuale, dar extreme de bune, iar servirea este ireproşabilă. Atenţie, însă. În Canada la fel ca şi în Statele Unite, preţurile afişate nu includ taxele, de aceea, cam la toate preţurile de pe meniuri, etichete sau cele afişate prin vitrine, trebuie să adăugaţi 12 procente, atât cât reprezintă taxele locale.
În concluzie, Vancouver este un oraş interesant, cu multe lucruri de văzut şi vizitat, cu restaurante de toate categoriile, cu baruri şi cluburi ideale pentru cei care doresc să petreacă până noaptea târziu. Nu degeaba Vancouver este considerat a fi printre primele oraşe din lume ca standard de viaţă, care merită vizitat.