Primarul din Orăştie vrea un nou adăpost canin
Dacă la nivel de judeţ, problema câinilor fără stăpân este pe departe de a fi rezolvată, autorităţile locale din Orăştie nu stau cu mâna în sân. În acest sens, primarul Ovidiu Laurenţiu Bălan a realizat un parteneriat cu o asociaţie germană, pentru construirea unui adăpost canin de 100 de locuri şi asigurarea celor necesare, în vederea pregătirii patrupedelor pentru adopţie. De asemenea, graţie bunei colaborări cu municipalitatea, aceeaşi asociaţie a oferit, de la începutul anului şi până în prezent, o serie de ajutoare umanitare.
S-a bătut palma cu nemţii
Pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân, care au împânzit urbea în ultima perioadă, edilul-şef din oraşul Paliei a avut două întâlniri cu reprezentanţii organizaţiei germane “Helping Hands for Romanian Strays”, mai exact cu preşedintele Rita Mihalski şi vicepreşedintele Nicole Steinert. Ca urmare a discuţiilor, s-au pus bazele unui parteneriat menit să ofere o mână de ajutor comunităţii locale. La întruniri a mai participat prof. Gabriel Lucian Petric, membru al asociaţiei „Lupy“ din Orăştie. „Cum prezenţa câinilor vagabonzi pe străzile municipiului încă reprezintă o problemă, nu o dată sesizată de localnici, am căutat o soluţie alternativă celei puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean. Aceasta deoarece, spre nemulţumirea noastră, după şase luni, nici măcar nu s-au obţinut avizele de funcţionare a centrului canin de la Orăştie, preluat de Judeţ. În plus, activitatea prestată la nivel de oraş de reprezentanţii asociaţiei judeţene care se ocupă de câinii fără stăpân nu este deloc mulţumitoare. De aceea am decis să încheiem parteneriatul cu organizaţia germană. Conform acestui parteneriat, vrem să amenajăm un adăpost canin care să-l suplimenteze pe cel actual, pentru a rezolva problema câinilor comunitari. Obligaţiile municipalităţii Orăştie sunt de a pune la dispoziţie un teren, cu sursă de energie elctrică şi cale de acces. Partea germană v-a împrejmui spaţiul, v-a amenaja o construcţie unde doctorul veterinar poate să-şi desfăşoare activităţile specifice, precum şi o magazie pentru hrană şi materiale”, arată primarul municipiului Orăştie.
O parte dintre câini vor fi adoptaţi în Germania
Pe de altă parte, edilul a lansat şi o propunere: la adăpost să se poată desfăşura şi activităţi educaţionale prin care copiii, alături de familiile lor, pentru ca aceştia să poată cunoaşte mai multe aspecte legate de responsabilitatea pe care o porţi ca proprietar de animale. „Scopul parteneriatului este reducerea numărului de câini vagabonzi de pe străzile municipiului, de a-i steriliza, de a le aplica tratamentele medicale care se impun, de a le implanta cip-uri, de a le întocmi paşapoarte, iar în final, a le găsi persoane din Germania, doritoare să-i adopte. Bineînţeles, nu doar germanii pot adopta, ci oricine este interesat de acest lucru“, susţine primarul Ovidiu Bălan.
Au fost aduse câteva tone de hrană
În ceea ce priveşte partenerii de peste hotare, ca urmare a bunei colaborări cu primarul municipiului, aceştia nu au venit cu mâna goală la Orăştie. Spre exemplu, la începutul lunii ianuarie, au adus o tonă de alimente pentru câinii găzduiţi în actualul adăpost din municipiu şi cel de la Sântuhalm, iar în luna curentă au asigurat alte şase tone de hrană. De asemenea, un microbuz plin de jucării a luat calea Creşei Municipale, sub formă de donaţie, un altul plin de haine, încălţăminte, cârje şi cadre ajutatoare pentru persoanele vârstnice a ajuns la Asociaţia „Samaritenii Orăştieni“, iar o altă parte din donaţii, care momentan se află la sediul asociaţiei „Lupy“, urmează să fie distribuită Centrului de Vârstnici şi oamenilor nevoiaşi. Potrivit primarului, Orăştia va primi şi alte ajutoare, în perioada următoare.