Politica si administratie

Cadou electoral pentru primari: mãrirea salariilor

Volodia Macovei

Aşa, parcă pentru a păstra o amintire frumoasă a coabitării, deputaţii USL in corpore au votat majorarea salariilor primarilor şi viceprimarilor, aşa cum şi-a dorit vicepremierul Liviu Dragnea. Acest gest de bunăvoinţă arată foarte bine a cadou preelectoral pentru aleşi, pentru cei care au principalul rol în manevrarea votului în teritoriu.
Altă viaţă!
Astfel, ieri, în Camera Deputaţilor, a fost aprobată majorarea salariilor primarilor de la 1 iulie 2014, un amendament în acest sens fiind introdus în ordonanţa 103/2013, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea. Pentru marele cadou electoral au fost 310 voturi „pentru”, 22 de voturi „împotrivă” şi 15 abţineri.
Să vedem ce înseamnă aceste majorări salariale. În cazul viceprimarilor de comună, funcţie de populaţie, până acum, indemnizaţiile brute lunare erau între 2.339 şi 2.486 lei, urmând să crească în zona 3.378 – 3.732 lei lunar. Primarii de comune primeau până acum o indemnizaţie ce varia între 2.633 şi 2.923 lei lunar, după majorare ajungându-se la 3.822 – 4.218 lei.
La oraş, viceprimarii primeau între 3.434 şi 3.653 lei lunar şi vor primi între 3.732 şi 4.116 lei. Primarii de oraş au indemnizaţiile brute lunare între 4.144 şi 4.411 lei, dar vor primi, de la 1 iulie, între 4.656 şi 5.142 lei. În cazul municipiilor, viceprimarii din localităţile mai mici beneficiază de o majorare de vreo două sute de lei, iar primarii aceloraşi localităţi de vreo trei sute de lei.
În cazul funcţiilor de vicepreşedinte şi preşedinte al Consiliului Judeţean, indemnizaţiile lunare nu se modifică, ele rămânând de 5.944, respectiv 6.615 lei.
Aproape nouă milioane în plus pe lună
Una peste alta, impactul financiar, la nivel naţional, este de 8.744.388 lei în plus pe lună. Astfel, impactul financiar pentru cele cinci luni de aplicare din anul 2014 este de 43.721.942 lei. Pe baza noii legi, vor creşte salariile a 6.339 de aleşi locali din ţară.
După cum se observă, cele mai mari creşteri salariale, conform proiectului de lege adoptat ieri, vor fi înregistrate la nivelul primarilor şi viceprimarilor de comună, cu 44,4 până la 50,1 la sută. Pentru primarii şi viceprimarii de oraş, salariul va creşte cu până la 16,6 la sută, pentru viceprimarii de municipiu categoria II şi pentru primarii de municipiu categoria I şi II cu până la 7,2 la sută.
Dacă e să tratăm aceste date din punct de vedere electoral, este evident că bucuria făcută aleşilor de la comune pică mănuşă pe un electorat din mediu rural foarte uşor de manipulat şi cu o bună prezenţă la vot, atunci când sunt bine îndemnaţi de edili. Dacă e să comparăm noile salarii ale viceprimarilor şi primarilor cu salariile angajaţilor din primării, diferenţele sunt umilitoare pentru cei din urmă, în cele mai multe cazuri.
Ceva mărunţiş şi pentru dascălii tineri
Mai trebuie spus că Ordonanţa 103/2013, în forma aprobată ieri de Camera Deputaţilor, prevede şi majorarea cu până la 10 la sută a salariilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar cu o vechime în învăţământ de până la 6 ani. Totodată, se reglementează acordarea unei burse de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu brut lunar mai mic de 3.000 lei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura