Fabricat în Hunedoara
Ca în toate cele ale politicii, judeţul Hunedoara este şi acum, după ditamai criza, un spaţiu special.
Da, USL s-a făcut pulbere şi ţăndări, prin retragerea, de nevoie, a PNL. Dar, la Bucureşti, nu e bai mare, pentru că noua structură „aliată”, USD, era deja pusă la rostul ei şi calculul puterii era făcut deja de PSD, cu PNL scos din cărţi. În fapt, cam de jumătate de an, social-democraţii au făcut orice joc era posibil pentru a consolida o majoritate la fel de solidă ca şi cea a USL, dar cu neastâmpăraţii de liberali trimişi pe coji de nucă, în colţul parlamentului.
În acest moment, odată pusă în operă colaborarea cu UDMR, noua putere stă tot pe cai mari şi, din nefericire, intenţionează să conducă ţara ca până acum, adică prost, cu decizii din care este exclus binele cetăţeanului. Cum vin, însă, alegerile europarlamentare, activitatea guvernului va fi tot mai firavă, preocupările politicienilor puterii fiind cantonate în exerciţiul electoral de la sfârşitul lunii mai.
Coborând pe plaiurile hunedorene, ne luăm cu mâinile de cap. Aici, liberalii încă sunt atât de bine înfipţi în conducerea judeţului, încât e greu de crezut că USD va face tumbe pentru a-i sabota. Dimpotrivă, melanjul USL ar putea rămâne valabil mult şi bine, pentru că interesele, şi de-o parte şi de cealaltă, sunt comune. Ştim că, indiferent cum s-a rotit puterea politică, clientela hunedoreană a rămas constant pe poziţii câştigătoare, printr-o colaborare frăţească între stânga şi dreapta, pe principiul „azi sunt eu sus, dar mâine vine el, aşa că lăsăm loc de bună ziua”.
Evident, unele posturi vor beneficia de cosmetizări cu parfum politic, unii directori vor lăsa loc altora, pe la prefectură bate, de multişor, un vânt prielnic de schimbare, în câteva zone sensibile USD ar dori schimbări. Dar toate astea, în cumul, nu vor schimba situaţia generală. Pe plan local, în consilii, pe principiul determinării intereselor dinspre primar spre consilieri şi înapoi, votul va fi ca şi până acum. La fel, la Consiliul Judeţean. De fapt, acest lucru s-a verificat deja în ultimele zile.
Momentul cheie, care ar putea, însă, răsturna echilibrul existent acum, cu consecinţe imprevizibile, ar fi acela în care şeful Consiliului Judeţean ar fi nevoit să-şi depună mandatul. Asta, pentru că, sub el, o piramidă din cărţi de joc se va prăbuşi în doar câteva zile.