Primul hunedorean la startul Maratonului Nisipurilor
Primul hunedorean care a îndrăznit să se înhame la una dintre cele mai dure curse de rezistenţă din lume, şi anume Maratonul Nisipurilor (Marathone des Sables), îşi va testa limitele în luna aprilie, în deşertul Sahara.
O adevărată provocare
Aristide Necula (foto), în vârstă de 46 de ani, aleargă de ani buni şi dacă la început a participat la semi-maratoanele din ţară, acesta a considerat că acum este momentul să îşi testeze cu adevărat rezistenţa. Marathone des Sables se va desfăşura în deşertul Saharei Marocane şi se va întinde pe parcursul a şapte zile. Unul dintre cele mai grele ultramaratoane, acesta este împărţit în şase etape, care au între 30 şi 90 de km, în total fiind de parcurs 250 de km.
„Ai nevoie de un psihic tare, care să te ajute. Când temperaturile depăşesc 40 de grade Celsius, poţi să faci greşeli care să te afecteze, cum sunt cele alimentare. De asemenea, şi fizicul este foarte important. Degeaba stai bine cu psihicul, dacă din punct de vedere fizic nu eşti pregătit să faci faţă unei asemenea provocări”, a spus maratonistul Aristide Necula.
Asigură doar apa şi adăpostul
Organizatorii pun la dispoziţia participanţilor numai raţia de apă, corturile în care se vor odihni aceştia, iar atunci când va fi nevoie, asistenţă medicală. „Primim trei litri de apă, în două tranşe. Cea pe care o primim după-amiază, adică un litru şi jumătate, trebuie să avem grijă să ne ajungă până a doua zi dimineaţa”, a mai spus maratonistul. Restul obiectelor necesare trebuie cărate de participanţi, rucsacul din spatele lor depăşind 10 kg. Astfel, maratoniştii trebuie să aibă obligatoriu, pe lângă haine, sacul de dormit şi mâncare pentru întreaga săptămână, fluier, o oglindă cu care să emită semnale luminoase în caz de rătăcire, racheta de semnalizare, un cuţit, un extractor de venin, busolă, lanternă, folie de supravieţuire, apărători de nisip şi hartă. Totodată, participanţii trebuie să aibă 200 de euro la ei, iar taxa de înscriere costă 3.000 de euro.
Traseu necunoscut
În ceea ce priveşte traseul, hunedoreanul îl va afla, la fel ca şi ceilalţi participanţi, în momentul desfăşurării. „Traseul îl ştim în dimineaţa fiecărei etape, când primim hărţile cu punctul de destinaţie. Acum, nici măcar punctul de plecare nu îl ştiu cu exactitate, ci numai zona aproximativă”, a spus sportivul.
Pentru a putea lupta împotriva soarelui torid şi a epuizării, hunedoreanul se pregăteşte intens. Acesta aleargă zilnic timp de câteva ore, iar pe lună, parcurge aproximativ 400 de km.