Primarii din Balşa şi Sântămăria-Orlea nu sunt de acord cu desfiinţarea judecătoriilor din Orăştie şi Haţeg
Un proiect de lege aprobat de Guvern, dar care urmează să fie adoptat de parlament, prevede că împreună cu alte 28 de instanţe şi parchete din ţară, judecătoriile din Haţeg şi Orăştie urmează să fie desfiinţate. După ce săptămâna trecută, deputaţii din comisia juridică au ascultat argumentele reprezentanţilor zonelor care ar putea fi afectate de această măsură, concluzionând că desfiinţarea nu e o soluţie potrivită, şefii a două administraţii publice hunedorene ies la rampă, explicând nemulţumirea comunităţilor locale pe care le păstoresc.
Să se găsească alte soluţii!
„Nu sunt pentru desfiinţarea judecătoriei din Haţeg, deoarece şi comuna noastră este arondată acestei instituţii. Dacă ar trebui să mergem până la Hunedoara, ca să ne rezolvăm problemele juridice, ar fi foarte rău. În primul rând, ar însemna costuri mai mari cu transportul şi, mai ales, punerea pe drumuri a oamenilor. Mă îndoiesc că supraaglomerând judecătoria din Hunedoara, soluţionarea dosarelor se va putea face mai repede. Cred că din contră, va fi îngreunată. Mai demult, Sântămăria-Orlea aparţinea de judecătoria din Petroşani, dar am prefera să rămânem la Haţeg. Mai bine să fie arondate la judecătoria din Haţeg, localităţi care momentan aparţin de alte judecătorii foarte încărcate”, este de părere Dumitru Oprean (foto stânga), primarul din Sântămăria-Orlea.
De la Balşa la Deva, localnicii fac o zi pe drum
„Prin anii 50, noi aveam judecătorie chiar la Geoagiu, iar acum există posibilitatea să nu mai avem nici măcar la Orăştie. Cum poate un cetăţean din satele noastre să ajungă la ora opt dimineaţa, la judecătoria din Deva? Trebuie să se trezească la patru-cinci dimineaţa şi să vină pe jos, prin pădure, până la staţia de autobuz. Mai e satul Vălişoara, ai cărui localnici trebuie să parcurgă peste opt kilometri pe jos, ca să ajungă la staţie. În plus, e o distanţă mare, de peste 80 de kilometri, până la Deva. O zi, vor fi numai pe drumuri, bieţii oameni. Şi să nu uităm că avem o populaţie îmbătrânită. Sunt oameni în vârstă, bolnavi şi neputincioşi. În loc să fie înţeleşi şi ajutaţi, sunt puşi pe drumuri”, afirmă Simion Meteşan (foto dreapta), primarul din Balşa.