Un bibliotecar din Petroşani vrea să treacă înot Canalul Mânecii. „Omul de fier” se antrenează în lacul fără fund
Avram Iancu (foto), un bibliotecar de 38 de ani, din Petroşani, şi-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii şi astfel, să fie primul român care reuşeşte o asemenea performanţă. El îşi face antrenamentele într-un lac despre care bătrânii spun că nu are fund. Şi în verile călduroase, apa din bălţile de pe Maleia abia trece de 10 grade Celsius.
Înoată de trei ori pe săptămână
Pasionat de sporturi extreme, bărbatul din Petroşani vrea să se numere printre puţinii înotători din lume care au reuşit să traverseze Canalul Mânecii şi să stabilească o premieră pentru România. Bibliotecarul, supranumit „Omul de fier”, pentru rezultatele excepţionale obţinute la triatlon, a început antrenamentele pentru a fi pregătit fizic şi până acum, a alergat peste 2.000 de kilometri pe trasee de munte din Masivul Parâng. Primul antrenament de înot l-a făcut în apa rece a Lacului Ştiurţ, de lângă Petroşani, la o temperatură de circa 3 grade Celsius. Bătrânii spun despre lacurile de pe Maleia că nu au fund, ele fiind unite cu galerii de mină deschise de primii mineri care au început exploatarea huilei. Cel puţin un sâmbure de adevăr există în povestea lacurilor din vecinătatea minei Petrila. Pe acolo au trecut liniile de funicular, care transportau sterilul scos din mină, iar depozitat în timp, a dus la formarea pereţilor acestor căldări. Fiind situate la o altitudine ridicată, apa din aceste lacuri este mai tot timpul rece ca gheaţa, chiar şi în verile caniculare. Mediul perfect de antrenament pentru Avram Iancu, dat fiind faptul că şi în traversarea Canalului Mânecii va avea parte de condiţii vitrege cu apă a cărei temperatură abia va atinge 15 grade Celsius. „Am reuşit să înot doar cinci-şase minute, pentru că apa este foarte rece, dar trebuie să mă aclimatizez cu condiţiile pe care le voi întâlni pe Canalul Mânecii. Voi face mai multe asemenea sesiuni de pregătire, iar peste o lună, voi încerca să înot în toate lacurile mari de acumulare din zonă. Cel mai greu va fi în lacul Vidra, pe care va trebui să-l pot trece de cel puţin cinci ori, fără oprire, pentru a totaliza astfel 40 de kilometri, cât estimez că voi înota în Canalul Mânecii”, a precizat Avram Iancu. Sportivul din Petroşani şi-a programat cel puţin trei sesiuni de antrenamente pe săptămână, iar zilnic, va alerga câte cinci-şase kilometri în Parâng.
Motivat să reuşească
Încercarea sa de a stabili o premieră pentru ţara noastră nu este lipsită de pericole, dar mai ales de greutăţi, financiare în primul rând. Cheltuielile se ridică la circa 8.000 de lire, bani pe care speră să-i adune din sponsorizări, dar şi de la autorităţi. „Am două motivaţii pentru acest demers. Primul ţine de sentimentul de patriotism, pentru că nici un român n-a mai traversat înot Canalul Mânecii. Al doilea motiv este strâns legat de dragostea mea pentru copii. Vreau să dedic acest efort uriaş tuturor copiilor din lume, în special celor părăsiţi de părinţi”, mai spune Avram Iacu, tată a două fetiţe, iar peste două săptămâni, va fi tată din nou.
Traversarea Canalului Mânecii va avea loc în prima săptămână din luna august, atunci când petroşăneanul a fost programat de către Channel Swimming Asociation, singura organizaţie abilitată să organizeze, să aprobe şi să ateste aceste încercări ale înotătorilor. Avram Iancu este campion la arte marţiale şi practicant de triatlon şi este cunoscut ca un mare pasionat de sporturi, mai ales extreme.
Avram Iancu nu este bibliotecarul Universitatii din Petrosani ci, este bibliotecar la Biblioteca municipala Petrosani.
Cu stima, Avram Iancu.
Scuze, așa a scris autorul. Dar, după cum vedeți, am rezolvat-o noi .Oricum, va dorim succes in temerara viitoare încercare, Redactia