După o perioadă de incertitudine, din cauza penuriei de abatoare autorizate în judeţ: De Paşti, mieii se pot tăia şi în pieţe
Maximilian Gânju
Loredana Goangă
În judeţul Hunedoara, funcţionează doar un singur abator „autorizat sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare“, potrivit prevederilor hotărârii CE nr. 853 / 2004 şi organizat conform regulamentului CE nr. 882 / 2004. Este vorba de abatorul din Certeju de Sus.
Aşa stând lucrurile şi având în vedere normele europene adoptate şi de România, până ieri se punea problema că oierii hunedoreni vor fi nevoiţi să se încoloneze la poarta abatorului din Certej, pentru a reuşi să-şi taie legal mieii.
„Pentru început, sper că doar pentru început, în tot judeţul Hunedoara a fost aprobat să funcţioneze un singur abator pentru sacrificarea mieilor. Nu ştiu de ce a fost luată această măsură dar, asta este situaţia, la ora actuală“, a declarat Ioan Pristavu, administratorul pieţelor din Petroşani.
Dacă în celelalte perioade ale anului, chiar cu un singur abator autorizat, situaţia n-ar fi aşa complicată, în preajma sărbătorii Paştelui, ea s-ar complica rău de tot. Şi asta, în detrimentul populaţiei, în primul rând. De aceea, autorităţile locale şi administratorii pieţelor din oraşele judeţului au sperat ca, măcar în preajma sărbătorilor de Paşti, punctele de sacrificare a ovinelor amplasate în incinta pieţelor agroalimentare să primească autorizaţie de funcţionare. Doar provizorie, dacă altfel nu se poate.
„Noi am făcut investiţii pentru punct de sacrificare a mieilor din piaţa noastră centrală, acesta fiind terminat şi autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar, încă de acum doi ani. Spaţiul respectiv funcţiona, ce-i drept, doar pe perioada sărbătorilor. Vom continua să facem demersurile necesare, pentru ca abatorul să funcţioneze măcar în săptămâna dinaintea Paştelui. Rămâne, însă, de văzut dacă va fi aprobată funcţionarea punctului nostru de sacrificare a mieilor de către autorităţile sanitar-veterinare“, ne-a declarat administratorul pieţelor din Petroşani. Iar acest lucru este valabil şi la Deva, Hunedoara şi în celelalte municipii şi oraşe din judeţ.
Temerile autorităţilor locale şi ale populaţiei au fost risipite, însă, ieri, de Mihai Jula, directorul Direcţiei Sanitar Veterinae Hunedoara, care, la intervenţia MESAGERULUI HUNEDOREAN, ne-a declarat următoarele: „Este adevărat, abatorul de la Certeju de Sus este singurul autorizat din judeţ, însă chiar în această dimineaţă (joi – n.n.) am primit răspunsul de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, că putem autoriza temporar centrele de sacrificare a mieilor din fiecare oraş mare al judeţului”.
Aşa stând lucrurile, cel puţin în acest an, problema sacrificării şi vinderii mieilor destinaţi sărbătorilor pascale este rezolvată.