Cercetaţi pentru evaziune fiscală de peste 14 milioane de lei
După ce au fost reţinuţi pentru 24 de ore, trei bărbaţi au fost aduşi în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, fiind acuzaţi de evaziune fiscală.
„Ofiţerii Serviciului de investigare a fraudelor au efectuat cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, de către cinci persoane, cu vârste cuprinse între 26 şi 37 de ani. Două sunt din judeţul Arad şi trei din judeţul Dolj. Faţă de trei persoane s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, acestea fiind audiate de către procurori”, a declarat Laura Bradu, din cadrul Biroului de Presă al IPJ Hunedoara.
Nu au fost propuşi pentru arestare
După audieri, procurorul a considerat că fapta celor implicaţi nu reprezintă un pericol social, Alin Mihai Marinescu-Chineaţă, Gabriel Cosmin Chichea şi Florin Cristian Szomoru scăpând fără propunere de arestare. „Faţă de cei trei inculpaţi, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 30 de zile, măsură apreciată ca necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal şi proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse inculpaţilor, printre obligaţiile impuse acestora fiind şi aceea de a nu depăşi limita teritorială a ţării”, a declarat procurorul Mirela Negruţiu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Foloseau documente false
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 – 2011, Alin Mihai Marinescu-Chineaţă, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a înregistrat în evidenţele contabile facturi fiscale privind achiziţii de bunuri şi servicii de la societăţile administrate de ceilalţi doi suspecţi, precum şi de la alte societăţi comerciale, documente care nu au la bază operaţii reale, având ca rezultat compensări, fără drept, de TVA datorat bugetului de stat, respectiv sustragerea de la plata impozitului pe profit. Astfel, prejudiciul total creat s-a ridicat la peste nouă milioane de lei. Totodată, în aceeaşi perioadă, inculpaţii au ridicat în numerar, din conturile deţinute de societăţile ai căror reprezentanţi erau, sume ce depăşesc valoarea totală de 14 milioane lei, care nu au fost înregistrate în evidenţele contabile, existând indicii că pentru aceste ridicări de numerar au fost folosite documente false.