Vaccinarea, secretul unei vieţi sănătoase
Începând de ieri şi până pe 26 aprilie, la nivelul judeţului, cât şi întregii ţări, se va desfăşura Săptămâna Europeană a Vaccinării, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare.”.
Potrivit medicului Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate (DSP) Hunedoara, tema Săptămânii Europene a Vaccinării în acest an, este „Vaccinare pentru viaţă”, campania promovând vaccinarea pe tot parcursul vieţii, din copilărie până la vârstele înaintate. Scopul acesteia este creşterea acoperirii vaccinale prin creşterea gradului de conştientizare a populaţiei în privinţa importanţei vaccinării şi consolidării sistemelor de vaccinare. Acest scop este cu atât mai important, cu cât în acest an, sunt prioritare eliminarea rujeolei şi rubeolei până în 2015 şi menţinerea statutului de „polio-free” în Europa. Altfel spus, hunedorenii şi nu numai trebuie să înţeleagă care este importanţa vaccinării în viaţa fiecăruia şi astfel, să nu o mai refuze, indiferent că este vorba de ei sau de copiii lor.
„Vaccinarea a permis eradicarea mondială a variolei şi eliminarea poliomielitei, previne între două şi trei milioane de decese în fiecare an. Totodată, asigură protecţie faţă de 25 de boli, nu doar faţă de patologia clasică, difterie, tetanos, poliomielită etc., ci şi faţă de pneumonie sau bolile diareice cauzate de rotavirus, cu mortalitate mare în rândul copiilor sub cinci ani, sau faţă de unele boli posibil fatale la vârsta adultă, gripă, meningită, cancer de col uterin”, a declarat medicul Cecilia Birău.
La nivelul judeţului Hunedoara, raportul DSP Hunedoara arată că în mediul rural, tendinţa este ca numărul de vaccinări să crească la copiii de până la 12 luni, şi să scadă la cei de până la 24 de luni. În ultimii doi ani, atât în mediul rural, cât şi urban, vaccinurile anti-diftero-tetano-pertussis acelular, cel împotriva hepatitei B, vaccinul anti-polio, sau cel împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, au înregistrat creşteri semnificative, chiar şi de peste 45 la sută. (L. Goangă)