Comunitate

Craniu de urs preistoric, expus la muzeul din Deva

04-craniu-ursLoredana Goangă

În mai, „Exponatul lunii” de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva este un craniu de urs de peşteră. Curioşii care vor să afle cum arăta un urs în timpul oamenilor cavernelor, îl pot admira în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Craniul – Ursus Spelaeus – a fost descoperit în peştera Cioclovina Uscată, din Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, din judeţul nostru, şi în prezent se află în patrimoniul secţiei de ştiinţe naturale din cadrul MCDR Deva.
Ursul de peşteră, alături de mamuţi, a fost cel mai apropiat animal faţă de oamenii cavernelor. A fost o specie de urs de talie mare, care a vieţuit în munţii şi pădurile europene în timpul Pleistocenului, având o înfăţişare cu adevărat impresionantă. Capul său era foarte lat, masiv, cu frunte înaltă, iar trupul solid şi îndesat putea cântări şi peste 400 de kilograme. În general, ursul de peşteră se hrănea cu frunze, rădăcini şi fructe, însă în cazul exemplarelor din Munţii Carpaţi populaţia de urşi era în mare parte carnivoră. Ultimele cercetări arată că aceştia au dispărut în totalitate acum aproximativ 27.800 de ani, în timpul ultimei glaciaţiuni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura