Avem pubele colorate, dar uite cine sortează deşeurile
Licitaţia publică pentru construirea staţiei de sortare şi a staţiei de transfer a deşeurilor din Petroşani a fost adjudecată, iar firma care o va realiza încasează circa 21 de milioane de lei şi are la dispoziţie 14 luni pentru a realiza lucrările. Alte 21 luni sunt de garanţie, perioadă în care să se remedieze defectele apărute după darea în folosinţă ori la recepţia lucrărilor.
Tot nesortat ajunge în containere
Şi municipalitatea Petroşani a beneficiat de finanţare externă, bani cu care s-au construit spaţii pentru depozitarea gunoiului menajer, au fost cumpărate şi distribuite pubele şi containere pentru diferite categorii de deşeuri. Implementarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor menajere a costat nu mai puţin de 1.070.000 de euro, 10 la sută din bani venind de la bugetul local, însă gunoiul ajunge tot amestecat în container. Şi totuşi mai există speranţă, pentru că sărmanii din Petroşani sortează mult mai eficient deşeurile menajere decât primăria. „Am făcut şi 1000 de lei într-o lună din fierul, plasticul şi ce am putut vinde de la container”, spune Valer Calotă, unul dintre „ecologiştii” de ocazie. Ce nu poate vinde la centrele de colectare, dar are valoare, Valer scoate în târgul de vechituri.
La scotocit prin gunoi cu noaptea-n cap
Nu este întodeanuna simplu să faci bani din gunoiul altuia, iar pentru a face rost de bani „cartonarii” sunt nevoiţi să plece cu noaptea în cap de acasă, condiţia esenţială fiind cea de a ajunge înaintea gunoierilor „oficiali”. Chiar şi în aceste condiţii „salariul” pentru o zi de muncă nu este garantat. „Mi s-a mai atras atenţia de către şefii de la primărie să nu mai iau sticlele de plastic, dar nu am din ce altceva să trăiesc. Oricum, oamenii aruncă totul alandala, fără a ţine cont de tomberoane. Noi suntem singurii care selectăm deşeurile”, a mai spus bărbatul care trăieşte de pe urma a ceea ce colectează din containerele de gunoi din oraş.