Comunitate

Compartimentul de Neonatologie al spitalului din Hunedoara sau locul unde vin pe lume îngerii

Magdalena Şerban04 Dr. Biber Emilia Spital Hunedoara sectia NOU NASCUTI (9)

Pentru că e medic de trei decenii în cadrul Compartimentului de Neonatologie al Spitalului Municipal Dr. A. Simionescu Hunedoara, dr. Emilia Biber (foto) poate spune că le-a cam văzut pe toate în materie de naşteri şi nou-născuţi. Însă, de departe, cele mai aspre probleme ale ultimilor ani de activitate profesională, le constituie cazurile de copii cu copii şi rata scăzută a natalităţii.
Puţin peste 500 de naşteri pe an
„După Revoluţie, înregistram în jur la 1.900 de naşteri pe an, apoi au scăzut, treptat, în 2013 ajungând la 530. Stresul, sărăcia, incultura medicală sunt factori care influenţează o sarcină. Există şi multe cazuri sociale, cazuri de mame cu copii mulţi şi chiar gravide care nu sunt cuprinse în nici o evidenţă. Întâlnim şi situaţii de abandon, copiii fiind preluaţi de asistenţii maternali. Avem inclusiv cazuri de minore (15-17 ani) care nasc”, arată dr. Emilia Biber, medic primar pediatru şi şefa Compartimentului de Neonatologie al spitalului hunedorean. Ce mai trebuie precizat este că lipsa educaţiei sexuale, acasă şi la şcoală, a adus România pe un ruşinos loc doi în Europa, într-un clasament al statelor cu cele mai multe fete care ajung mame la vârste fragede. Statisticile arată că peste 20.000 de minore nasc, în fiecare an, în ţara noastră.
Viaţa măsurată în grame
Aşa cum era de aşteptat, scăzând drastic numărul de nou-născuţi la nivel naţional şi, implicit, local, a fost redus şi numărul de paturi alocate Neonatologiei din Hunedoara.  „În trecut, erau în jur de 100 de paturi, iar în prezent mai avem doar 14 paturi. Sub 25 de paturi nu mai poate fi vorba de secţie, aşa că am devenit Compartiment. Cât priveşte personalul, momentan sunt doi medici primari, însă va mai veni un neonatolog. La nivelul nostru, cel de spital municipal, s-a propus să fie îngrijiţi doar prematurii care au o greutate peste 1.800 de grame, însă se nasc şi copii de 1.500 de grame şi chiar sub un kilogram. Aceştia trebuie echilibraţi, iar atunci când considerăm că situaţia ne depăşeşte, îi trimitem spre spitalul din Deva sau spre clinica din Timişoara”, mai spune dr. Emilia Biber.
Saloane în sistem Rooming-in
Ce mai trebuie cunoscut este că nou-născuţii stabili cardiorespirator sunt puşi în contact precoce cu mamele lor, pentru a le asigura, postnatal, stabilitatea emoţională cât mai rapid. Bebeluşii fără probleme stau în saloane de copii, dar, la solicitarea mamei, micuţul poate sta în salon cu aceasta, în sistem Rooming-in. „Pentru nou-născuţii care necesită o îngrijire deosebită după naştere, există paturi de terapie intensivă. Deţinem incubatoare performante pentru prematuri, dar şi pentru nou-născuţii cu probleme, pulsoximetru, cardiomonitor, infuzomate, pompe perfuzii, lămpi noi de fototerapie, iar de la Fundaţia Slavaţi Copiii am primit în luna februarie a anului curent, un incubator nou. Mai avem două aparate speciale, pentru cei cu probleme de respiraţie. Mai demult, aveam şi un aparat destinat analizei gazelor sangvine (ASTRUP), dar s-a defectat. Am dori să existe un astfel de aparat nu neapărat în Compartimentul nostru, dar măcar la nivel de spital, deoarece este foarte important. Am făcut deja o cerere către conducerea unităţii, nu ştim dacă se va materializa în acest an, dar sperăm ca achiziţia să fie cuprinsă în lista de investiţii de anul viitor”,  susţine medicul primar pediatru.
Acuze demontate
Despre cazurile celor doi copilaşi care au murit în 2013, la maternitatea din Hunedoara, într-un interval de numai 24 de ore, dr. Emilia Biber nu a dorit să comenteze prea mult, deoarece micuţii nu s-au aflat sub monitorizarea sa directă, subliniind faptul că fiecare medic îşi cunoaşte cel mai bine propriile cazuri. Cert este că rezultatele anchetei au infirmat ipoteza unei infecţii nozocomiale, aşa cum s-a speculat, iniţial. În ciuda concluziei specialiştilor, norul de suspiciuni a planat mult timp asupra instituţiei medicale hunedorene, denigrând profesionalismul celor de aici. „În urma analizelor primite de la laboratorul de Anatomie Patologică din Timişoara, unde s-au studiat probele în cazul celor doi copii decedaţi în septembrie anul trecut, s-a confirmat că unul dintre ei avea boala membranelor hialine – afecţiune a nou-născutului, mai ales a prematurului, cauzată de existenţa membranelor fibrinoase în alveolele pulmonare şi responsabilă de o insuficienţă respiratorie acută. Această boală este incompatibilă cu viaţa. Deci, încă o dată, se dovedeşte că acuzele de culpă instituţională, printr-o infecţie nozocomială sunt infirmate în urma acestor rezultate pe care le-am primit”, a declarat dr. Carolina Radu, directorul medical al Spitalului Municipal din Hunedoara.

One thought on “Compartimentul de Neonatologie al spitalului din Hunedoara sau locul unde vin pe lume îngerii

  • Oare cine o fi facut ancheta?!?!?!?Lita cumva?!?!?!sau tot cineva de al lor,din sistem….Mai da-va-n kk cu comisiile voastre ,de felceri ce sunteti.Multe Femei ,din Hunedoara,nasc in Cluj,Timisoara,sau Ungaria…..Nu va intrebati de ce?!?!?!?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura