Flash

Praid, staţiunea de sub muntele de sare

salina-praid-8Localitatea Praid este o staţiune balneară situată la altitudinea de 500-525m, în judeţul Harghita, încadrat de localităţi cu vechi renume turistic, precum Sovata şi Corund, dar “binecuvântat” cu o mină de sare. Praidul şi-a creat un bine-meritat renume propriu, îmbină în mod spectaculos farmecul rustic al satului secuiesc, dezvoltând structuri turistice de tip rural, balnear şi de agrement.
La Praid se găsesc izvoare hipertermale (49 grade) sărate şi un munte de sare cu lapiezuri şi izvoare sărate. Staţiunea dispune de un climat specific de adăpost cu veri răcoroase şi ierni reci.
Salina, principala atracţie
Rezultatele obţinute în Salina Praid ne arată că tratamentul subteran speleo şi climatoterapeutic este o metodă simplă şi eficientă, care contribuie la ameliorarea stării bolnavilor suferinzi de boli ale căilor respiratorii, menţine şi reface echilibrul sufletesc şi tonusul sistemului nervos vegetativ.
Efectul terapeutic al peşterilor şi excavaţiilor subterane a fost cunoscut de secole. Camerele de tratament şi anexele sunt iluminate electric, cu aeraj continuu.
Băile Sărate
În cadrul localităţii Praid există un ştrand amenajat, cu apă sărată. Tot aici lângă ştrand sunt amenajate băi sărate fierbinţi (în vane), apa sărată fiind încălzită în cazane, deosebit de eficient în tratarea reumatismului.
Apa sărată şi iodurată are un efect calmant, relaxant fizic şi psihic. Băile sărate acţionează asupra întregului organism şi ca atare are următoarele efecte: calmant, relaxant fizic şi psihic, antiinflamatorii, vasodilatator, sterilizator de piele şi mucoase, cicatrizant. Durata băii este de la 10 minute pe zi, până la 30 minute, în funcţie de capacitatea individuală. Temperatura apei sărate este de 36 grade. Un tratament la vană constă din 10-14 băi calde fără întrerupere. Băile sărate din Praid funcţionează în perioada 1 iunie-15 octombrie.
Capela ecumenică din subteran
În timpul verii, 2.500 de oameni coboară zilnic în mină. În inima muntelui de sare ajungeţi cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi mergeţi pe jos. Cu răbdare, coborâţi 300 de trepte, iar în faţa ochilor apare un adevărat orăşel subteran, la 120 de metri adâncime.
Primul nivel, cel destinat turiştilor, se întinde pe 1.300 de metri, iar cel care păşeşte aici are parte de tot confortul. Aici sunt amenajate terenuri de joacă, scaune şi şezlonguri, mese de biliard, de ping-pong, porţi de handbal, o capelă ecumenică şi un bar, toate acestea pentru a face mai suportabile şi mai variate, cele minim patru ore obligatorii pentru tratament în subteran. Există şi un muzeu al minei de sare, o bibliotecă şi chiar o galerie a vinurilor, unde puteţi degusta tot soiul de licori. Capela din salină a fost construită în anul 1993. De atunci, în fiecare zi de miercuri, joi şi vineri se ţin slujbe pentru ortodocşi, catolici şi reformaţi.
În ceea ce priveşte cazarea, în Praid există doar un hotel, dar sunt este 50 de pensiuni, vile şi case de vacanţă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura