Eliberarea de libertate
Prietenia între România şi marile ţări din Uniunea Europeană nu a fost niciodată măcar pe-aproape de discursurile triumfaliste ale politicienilor români. Povestea cu „ce drag le este europenilor de români” rămâne o mare gogoaşă electorală, o gogoaşă seacă, uscată, care, cât de curând, va pocni şi se va face fărâme inclusiv în faţa celor mai optimişti şi creduli dintre noi.
Este adevărat şi faptul că România, prin politica şi politicienii săi, nu scapă nici o ocazie de a se face de mândră minune în faţa partenerilor din Uniunea Europeană. Ne păstrăm, jenant, imaginea proastă de ţară a stupidităţilor politice, economice şi legislative, de plai al corupţiei generalizate, de loc în care predictibilitatea este exclusă.
Dar nu cred că această imagine nefericită este cea care dictează comportamentul de mari boieri ai continentului, pe care îl afişează, arogant, marile economii europene, ţările spre care se tot duc visurile mai tinerilor şi mai puţin tinerilor români, cei cu speranţa călcată în picioare. Cred că e vorba de statutul real pe care îl are România în UE, acela de piaţă de desfacere, fără economie serioasă care să o salveze din aşa umilinţă. Or, dincolo de acest statut, marile ţări europene, care fac şi desfac politicile continentale, nu ne oferă nimic.
Nu va trece mult timp, până când libertăţile de circulaţie, de muncă, drepturile europene ale românilor vor fi restricţionate. Şi este puţin important dacă acest lucru se va face prin decizii radicale sau prin subtilităţi legislative comunitare. Important va fi că vom fi eliberaţi de libertatea pe care, amăgitor, am primit-o în discurs atunci când am fost integraţi în UE. Din ce în ce mai mulţi analişti politici observă nuanţe înfricoşătoare în discursurile marilor lideri europeni, nuanţe care anunţă construirea unei strategii subtile de limitare a libertăţii de circulaţie în Europa a românilor şi bulgarilor. Şi aici nu e vorba de faptul că nu ne vor lăsa să circulăm fizic în întreaga Uniune Europeană. E vorba de faptul că se doreşte ca drepturile românilor aflaţi în altă ţară din uniune să fie limitate, astfel încât cetăţenii români nu vor mai fi cetăţeni europeni – precum cetăţeanul britanic sau german, de exemplu -, ci doar cetăţeni români, fără acces egal la sistemul social al ţării respective. Asta e.