Primul zimbru născut în sălbăticie
O femelă de zimbru din rezervaţia de la Haţeg, recent eliberată alături de alţi 16 zimbri în sălbăticie, a adus pe lume un viţel perfect sănătos.
Romaniţa este un exemplar matur, care a avut până acum două fătări în Rezervaţia de Zimbri Haţeg, iar în luna mai a fost eliberată la Armeniş, în încercarea de a fi repopulate pădurile din România.
„Daniel Hurduzeu, rangerul din Armeniş, ne-a dat o veste minunată: vineri, după amiază, femela de zimbru Romaniţa, adusă la Armeniş de la Haţeg, a adus pe lume un viţel sănătos! Desigur încă nu am elucidat sexul. Asta înseamnă că la Armeniş sunt deja 18 zimbri”, a declarat Alexandru Bulacu, de la WWF-România, managerul proiectului care prevede repopularea zonelor sălbatice cu zimbri. Totodată, acesta a anunţat şi lansarea unui concurs pentru botezarea primului pui de zimbru fătat în sălbăticie, în ţara noastră, după aproximativ 200 de ani. Proiectul prevede ca peste un an de zile, 21 de exemplare de zimbru să fie eliberate în Munţii Ţarcului. În prima etapă, animalele au fost eliberate în luna mai a.c., într-un ţarc de 150 de hectare din comuna Armeniş, judeţul Caraş-Severin. Zimbrii au fost aduşi la Armeniş din mai multe rezervaţii din ţări europene cum sunt Germania, Italia, Suedia, iar Romaniţa s-a preconizat să fie liderul turmei dat fiind faptul că este perfect adaptată la condiţiile din zonă.
Proiectul derulat de WWF-Romania şi Rewilding Europe este unul important, datorită faptului că în lume trăiesc aproximativ 5.000 de zimbri, dar numai 3.400 de exemplare sunt în cirezi libere sau în regim de semi-libertate. Zimbrul este cel mai mare animal sălbatic din Europa, greutatea unui mascul putând să ajungă până la 920 de kilograme, iar a unei femele până la 600 de kilograme. Un zimbru poate atinge o înălţime de doi metri şi trăieşte circa 28 de ani.