Nouă promoţie de absolvenţi la Şcoala Sanitară Postliceală „Carol Davila”
Vineri, Casa de Cultură din Călan a găzduit ceremonia de absolvire a peste 300 de asistenţi medicali generalişti şi de farmacie, proaspăt absolvenţi ai Şcolii Postliceale „Carol Davila“ din Călan, respectiv din Deva şi Caransebeş. La eveniment au luat parte parlamentari, directori de instituţii, cadre didactice şi diverşi colaboratori ai unităţii de învăţământ. Ca de fiecare dată, au lipsit reprezentanţii administraţiei locale.
Împărţiţi sănătate!
Depunerea Jurământului Asistentului Medical şi predarea Cheii au fost momentele care au lăsat loc emoţiilor. A urmat un program artistic semnat de Ciprian Roman, iar apoi, absolvenţii au trecut la partea cea mai frumoasă a festivităţii: imortalizarea momentului de graduare. Seara s-a încheiat la Restaurantul Royal din Călan, cu un banchet pe ritmuri populare din Ardeal şi Banat. „Mi-aş dori ca pe unde vor merge, să reuşească să răspândească sănătate, practicându-şi meseria cu dăruire şi competenţă. Ne aflăm la promoţia cu numărul 22 şi mergem mai departe. Le doresc succes în câmpul muncii, indiferent dacă acesta va fi în ţară sau străinătate”, le-a transmis proaspeţilor asistenţi medicali, Eleonora Gavrilesc, managerul Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ din Călan.
Prezent la manifestare, Inspectorul Superior din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, conf. univ. dr. Gheorghe Felea, a ţinut să sublinieze că cele 22 de promoţii de absolvenţi ai şcolii sanitare înseamnă mai mulţi specialişti în domeniul medical decât numără populaţia întregului Călan, fiind deranjat de faptul că autorităţile locale au spus pas participării la eveniment, şi în acest an. Corina Militaru, director Îngrijiri al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva şi vicepreşedite al Ordinului Asistenţilor Medicali din judeţul Hunedoara, le-a urat absolvenţilor să aibă parte de experienţe profesionale frumoase şi i-a rugat să nu uite să-şi ridice autorizaţia de liberă practică.
Şcoală cu tradiţie
Şcoala Postliceală „Carol Davila“ Călan a fost fondată în anul 1992, fiind o filială a Şcolii Postliceale Carol Davila-Bucureşti. Pe lângă Călan, instituţia îşi mai desfăşoară activitatea şi în municipiile Deva şi Caransebeş. Istoria este una cu multe file, adică de peste două decenii. În 1999, a primit autorizaţia de încredere, emisă de Ministerul Educaţiei Naţionale, iar în anul 2009, la propunerea Comisiei Naţionale de Evaluare şi Acreditare a Învăţământului Preuniversitar, a fost acreditată prin Ordinul emis de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. „Am început cu un număr de 72 de persoane, iar acum, am ajuns să fim importanţi furnizori ai forţei de muncă pe piaţa locală şi judeţeană de profil, ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a spus, în încheiere, managerul Şcolii Sanitare din Călan. De precizat că începând cu acest an şcolar, cursanţii se pot bucura de facilităţile unui nou proiect European, câştigat de conducerea instituţiei, în vederea pregătirii unor tineri competitivi. Mai trebuie spus că pentru orele de practică, şcoala are parteneriate încheiate cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Spitalul de Urgenţă Petroşani, Spitalul Orăşenesc Haţeg, Spitalul Orăşenesc Oţelu Roşu şi Spitalul Municipal Caransebeş.